19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalNegocierea Brexitului se află în faza ”deznodământului”

Negocierea Brexitului se află în faza ”deznodământului”

”Negocierile retragerii noastre sunt acum la deznodământul lor. Lucrăm extrem de dur, toată noaptea, pentru a avansa în problemele rămase, care sunt importante”, a declarat ea la banchetul anual al Lord Mayor of the City, potrivit unor fragmente din discurs transmise de serviciile sale.

Ea a catalogat drept ”imens de dificile” aceste negocieri şi a avertizat că ea nu va accepta un acord ”cu orice preţ”.

Cele două părţi întârzie să se pună de acord asupra modului în care să păstreze o frontieră ”invizibilă” între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, principalul obstacol în aceste negocieri.

Miniştrii însărcinaţi cu Afacerile Europene în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au fost informaţi luni de negociatorul-şef al UE Michel Barnier că ”nu s-a ajuns încă la un acord” şi că ”eforturi intense în negocieri continuă”.

Potrivit unei surse guvernamentale britanice, negocierile ar urma să se încheie până miercuri, pentru ca un summit să poată avea loc în noiembrie dedicat acordului final al retragerii.

Calendarul iniţial prevedea ca negocierile să se încheie înaintea summitului european de la jumătatea lui octombrie.

Timpul presează atât UE, cât şi Regatul Unit, care este necesar să ratifice un eventual acord de retragere în parlamente, înainte de data concretizării divorţului – 29 martie 2019.

Poziţia lui May este complicată atât de disensiuni din interiorul Partidului său Conservator – care nu a reuşit vreodată să se pună de acord asupra obiectivului de atins în negocierea Brexitului -, cât şi de poziţia aliatului său, micul partid unionist DUP, indispensabil în păstrarea unei majorităţi absolute în Parlament, care se opune ferm unei eventuale tratări diferite a Irlandei de Nord faţă de regat.

Cele mai citite

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă