Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Negociatorii britanici şi europeni nu au identificat încă o soluţie în vederea ieşirii din impas

Ultimele discuţii între negociatorii europeni şi britanici au fost ”dificile” şi nu s-a ajuns la un acord, pentru moment, a anunţat miercuri Comisia Europeană (CE), relatează Reuters.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 06.03.2019 - 15:01

Negociatorul-şef UE al Brexitului ”Michel Barnier a informat Comisia că negocierile au fost dificile, însă s-au desfăşurat într-o atmsoferă construtivă”, a precizat un purtător de cuvânt al CE, Margaritis Schinas.

”În acest stadiu nu s-a identificat vreo soluţie coerentă cu «acordul retragerii» care include protocolul (cu privire la backstop) referitor la Irlanda şi Irlanda de Nord, care nu va fi redeschis”, a adăugat el.

Uniunea Europeană (UE) nu se aşteptă la un progres semnificativ cu privire la Brexit până în weekend, au declarat diplomaţi şi oficiali europeni.

”Este puţin probabil să se ajungă la un acord înainte de weekend”, a declarat miercuri un oficial european. ”Ne pregătim de un weekend de lucru”, a anunţat el.

În cazul în care negociatorii reuşesc să ajungă la un compromis în weekend, diplomaţi apreciază că premierul britanic Theresa May ar putea să efectueze luni o vizită la Bruxelles, pentru ca europenii să-şi exprime susţinerea faţă de ea, înaintea unui vot în Camera Comunelor asupra acestei propuneri.

NEGOCIERI ”VIGUROASE” LA BRUXELLES ASUPRA ACORDULUI RETRAGERII

Pe de altă parte, consilierul juridic al Guvernului britanic (attorney general) Geoffrey Cox a anunţat miercuri că Londra le-a prezentat noi propuneri liderilor europeni, în cadrul unor negocieri ”viguroase” începute marţi la Bruxelles, relatează AFP.

”Ne aflăm în inima subiectului. Am făcut propuneri, foarte rezonabile şi discutăm despre detalii”, a declarat Geoffrey Cox la Sky news.

”Cele două părţi au făcut un schimb de poziţii solide, viguroase, ne confruntăm acum cu adevărate negocieri”, a adăugat el, în timp ce Comisia anunţa că nu s-a identificat o soluţie, în acest stadiu, în vederea ieşirii din impas.

Această nouă sesiune de negocieri, la care ia parte şi ministrul Brexitului Steve Barclay, cu negociatori europeni, se desfăşoară înaintea unei săptămâni cruciale pentru Theresa May.

Premierul britanic încearcă să obţină noi garanţii cu privire la acordul retragerii, în speranţa ca acesta să fie ratificat până la 12 martie de Parlamentul britanic, care l-a respins masiv în ianuarie.

”Plasa de siguranţă” irlandeză ("backstop") se află în centrul acestor negocieri.

Acest dispozitiv a fost conceput cu scopul de evita o reimpunere a unei frontiere pe Insula Irlanda, pentru a meţine astfel Acordurile de pace din 1998, pe de o parte, şi a apăra, pe de altă parte, integritatea pieţei unice.

El ar urma să se aplice doar ca ultim recurs, în cazul în care nu se găseşte altă soluţie, şi prevede o rămânere a regatului Unit într-o uniune vamală cu UE şi prevede totodată o aliniere mai aprofundată la normele europene în Irlanda de Nord.

Însă britanicii se tem că "backstop"-ul ar putea să împiedice Regatul Unit să poarte o politică comercială independentă şi că regatul ar putea rămâne ostaticul acestui dispozitiv pe termen nedeterminat.

Ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt a reiterat marţi că Guvernul britanic este ”pregătit să fie flexibil” în acest subiect.

El îi răspundea astfel lui Michel Barnier care, fără să cedeze ceva pe fond, a anunţat că UE este pregătită să furnizeze garanţii suplimentare regatului cu privire la ”backstop”, menite să faciliteze ratificarea britanică.

Comentarii

loading...