Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

NATO va sărbători 70 de ani de la înfiinţare în aprilie, la Washington

Miniştrii Afacerilor Externe ai NATO se vor întâlni la Washington, în aprilie 2019, pentru a sărbători 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Atlantice, în ciuda tensiunilor dintre aliaţii europeni şi preşedintele american scrie AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

01.10.2018 - 21:53

Agenţia menţionată relevă, citând un diplomat european din cadrul NATO, că o reuniune a responsabililor cu relaţiile externe din ţările membre va avea loc în capitala americană pe 4 aprilie, dată la care a fost semnat, în 1949, Tratatul Atlanticului de Nord.

Acest text, numit adesea Tratatul de la Washington, a pus bazele Donald Trump,Alianţei la patru ani după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În Articolul 1 este stipulat că ţările semnatare (12 la acel moment) "se angajează să soluţioneze prin mijloace paşnice orice litigii internaţionale în care ar putea fi implicate".

De atunci, alte 17 state au aderat la Tratat, crescând numărul membrilor Alianţei la 29. Ultimul sosit este Muntenegru, stat care s-a integrat în NATO în primăvara lui 2017.

Cea de-a 70-a aniversare a organizaţiei vine într-un climat destul de tensionat în NATO, unii aliaţi fiind îngrijoraţi de atitudinea lui Donald Trump cu privire la Alianţă, notează AFP.

În iulie, preşedintele american, întrebat despre Muntenegru, a pus la îndoială angajamentul SUA faţă de principiul apărării reciproce în cazul unei agresiuni.

În plus, Donald Trump i-a acuzat în mod regulat pe aliaţii europeni, de la alegerea sa de acum doi ani, că nu alocă fonduri suficiente în materie de apărare.

Dincolo de reuniunea din aprilie de la Washington, un summit al şefilor de stat şi de guvern din NATO, preconizat pentru sfârşitul anului viitor, ar urma să fie consacrat aceleiaşi aniversări de 70 de ani, dar nicio precizare nu a fost încă făcută oficial.

Comentarii