25.2 C
Bucharest
Wednesday, 27 September 2023
HomeInternaționalNATO denunţă distrugerea barajului Kahovka drept un gest revoltător

NATO denunţă distrugerea barajului Kahovka drept un gest revoltător

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat marţi că aliaţii vor lua decizii “foarte semnificative” la summitul organizaţiei de luna viitoare din capitala lituaniană Vilnius pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO şi pentru a întări capacitatea de descurajare şi apărare a alianţei militare nord-atlantice.

Stoltenberg a menţionat în discursul rostit în deschiderea summitului B9 de la Bratislava că aliaţii îşi vor întări sprijinul pentru Ucraina cu un pachet multianual de asistenţă pentru a o ajuta în tranziţia de la epoca sovietică la standardele NATO, potrivit unui comunicat difuzat pe site-ul alianţei. 

“Toţi aliaţii sunt de acord că uşa NATO rămâne deschisă, că Ucraina va deveni membră a Alianţei şi că Rusia nu are veto“, a subliniat el.

Statele aliate intenţionează de asemenea “să se angajeze faţă de noi planuri de apărare şi un nou model” al forţelor, presupunând un număr mai mare de trupe cu un nivel ridicat de pregătire de luptă şi o capacitate de comandă şi control întărită a Alianţei.

Jens Stoltenberg a amintit totodată de necesitatea ca aliaţii să-şi întărească angajamentul de a creşte investiţiile în apărare la cel puţin 2% din PIB.

Directorul general al NATO a asigurat în acelaşi timp că lucrează “din greu” pentru a asigura că Suedia va deveni “în scurt timp membră deplină” a Alianţei.

Stoltenberg a evocat în alocuţiunea sa şi situaţia din Ucraina, afirmând că “războiul neprovocat al preşedintelui (rus Vladimir) Putin împotriva Ucrainei a schimbat mediul nostru de securitate pe termen lung” şi că “Rusia a distrus pacea în Europa“. În referire la distrugerea, marţi, a barajului de la Kahovka, în regiunea Herson, el a spus că aceasta “pune în pericol mii de civili şi provoacă pagube grave mediului” şi “reprezintă un gest revoltător care demonstrează din nou brutalitatea războiului rus din Ucraina”.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

O mașină a ars ca o torță pe A1, între Deva şi Sibiu! Șoferul s-a salvat în ultima clipă

"În această dimineaţă, pompierii deveni au fost solicitaţi să intervină pe autostrada A1, între localităţile Simeria şi Orăştie, unde a avut loc un...

Cum să faci o pisică să te placă? 8 modalități dovedite științific

Lasă pisica să facă prima mișcareO echipă de oameni de știință din Elveția a analizat timp de 3 zile relația dintre pisici și...

Anca Alexandrescu, dezvăluiri despre miza perchezițiilor DNA la AMPOIM. De ce tremură oamenii lui Grindeanu

„În primul rând aș vrea să punctez urmatorul lucru: Se pare ca atunci cand este vorba de anumite personaje implicate in aceste perchezitii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies