15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalNATO acceptă o armată a UE, dar fără structuri paralele

NATO acceptă o armată a UE, dar fără structuri paralele

În cadrul Forumului NATO-Industrie de la Berlin, Stoltenberg a salutat eforturile UE „în materie de apărare, pentru că reprezintă un lucru bun dacă aliații europeni au capacități mai multe, dacă lu-
crează mai strâns împreună”. Dar, a continuat norvegianul, „ce nu ne bucură este că UE începe să dezvolte structuri duble”.

Președintele francez, Emmanuel Macron, secondat de cancelarul german, Angela Merkel, a relansat dezbaterea sugerând ca Europa să-și construiască propria armată pntru a se apăra de Rusia, China, în contextul în care SUA au tot felul de reproșuri.

Propunerea l-a iritat pe omologul său american, Donald Trump, care a considerat-o „foarte insultătoare” chiar înaintea sosirii sale în Franța pentru a participa la comemorarea sfârșitului Primului Război Mondial.

Macron a ripostat precizând că propunerea sa nu viza SUA ca inamic. Ceea ce l-a enervat pe liderul de la Casa Albă a fost faptul că Macron a sugerat necesitatea unei armate a Europei pentru a proteja Vechiul Continent de China, Rusia și chiar de SUA „în domeniul spațiului cibernetic”.

„Realitatea este că  avem nevoie de o structură de comandament puternică și competentă, nu ne putem împărți resursele în două”, a  pledat Stoltenberg.  „Eforturile europene în materie de apărare nu trebuie să submineze forța relației transatlantice”.

Revenit de la Paris, unde a celebrat pacea cu alți lideri ai lumii, Donald Trump a lansat o serie de remarci „nervoase”, subliniind că SUA încă plătesc prea mult pentru protejarea Europei și nu primesc nimic în schimb. Mai mult, afirmă că Statele Unite nu sunt tratate echitabil în plan militar și în plan comercial de către aliații europeni.

La rândul său, China a afirmat că nu a prezentat niciodată vreo amenințare pentru Europa. „Desigur, Europa are dreptul să decidă asupra politicilor sale de apărare, însă liderii europeni și-au exprimat mai degrabă intenția de a coopera cu China, nevăzând în această țară un inamic”, a declarat ministrul chinez de Externe, Hua Chunying.

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă