Macron propune ca Europa să-și construiască propria armată pntru a se apăra de Rusia și China

NATO acceptă o armată a UE, dar fără structuri paralele

n plină dezbatere asupra formării unei armate europene, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat contra oricărei eventuale întăriri a Europei Apărării în detrimentul Alianței Atlantice.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 15.11.2018 - 11:13

În cadrul Forumului NATO-Industrie de la Berlin, Stoltenberg a salutat eforturile UE „în materie de apărare, pentru că reprezintă un lucru bun dacă aliații europeni au capacități mai multe, dacă lu-
crează mai strâns împreună”. Dar, a continuat norvegianul, „ce nu ne bucură este că UE începe să dezvolte structuri duble”.

Președintele francez, Emmanuel Macron, secondat de cancelarul german, Angela Merkel, a relansat dezbaterea sugerând ca Europa să-și construiască propria armată pntru a se apăra de Rusia, China, în contextul în care SUA au tot felul de reproșuri.

Propunerea l-a iritat pe omologul său american, Donald Trump, care a considerat-o „foarte insultătoare” chiar înaintea sosirii sale în Franța pentru a participa la comemorarea sfârșitului Primului Război Mondial.

Macron a ripostat precizând că propunerea sa nu viza SUA ca inamic. Ceea ce l-a enervat pe liderul de la Casa Albă a fost faptul că Macron a sugerat necesitatea unei armate a Europei pentru a proteja Vechiul Continent de China, Rusia și chiar de SUA „în domeniul spațiului cibernetic”.

„Realitatea este că  avem nevoie de o structură de comandament puternică și competentă, nu ne putem împărți resursele în două”, a  pledat Stoltenberg.  „Eforturile europene în materie de apărare nu trebuie să submineze forța relației transatlantice”.

Revenit de la Paris, unde a celebrat pacea cu alți lideri ai lumii, Donald Trump a lansat o serie de remarci „nervoase”, subliniind că SUA încă plătesc prea mult pentru protejarea Europei și nu primesc nimic în schimb. Mai mult, afirmă că Statele Unite nu sunt tratate echitabil în plan militar și în plan comercial de către aliații europeni.

La rândul său, China a afirmat că nu a prezentat niciodată vreo amenințare pentru Europa. „Desigur, Europa are dreptul să decidă asupra politicilor sale de apărare, însă liderii europeni și-au exprimat mai degrabă intenția de a coopera cu China, nevăzând în această țară un inamic”, a declarat ministrul chinez de Externe, Hua Chunying.

Comentarii