NATO a adoptat o nouă strategie militară

Înaintea reuniunii miniștrilor Apărării din iunie, șefii Statelor Majore din NATO și secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, s-au reunit pentru discutarea noii strategii militare și a principalelor probleme strategice.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 29.05.2019 - 10:40

Stoltenberg a precizat că experții NATO au pus la punct o strategie militară actualizată și a evidențiat „amenințarea rusă“. Ultimul concept strategic a fost semnat de șefii Apărării la 22 mai. „Am convenit o strategie militară. Este prima oară după numeroși ani“ – a precizat generalul armatei aeriene britanice, Sir Stuart William Peach la încheierea reuniunii, subliniind că „Alianța noastră face față unor amenințări durabile din toate direcțiile“, fie că sunt teroriste sau hibride, iar această strategie va ghida luarea deciziilor militare ale aliaților și va furniza autorităților militare ale NATO o referință politică definitivă permițându-ne să ducem mai bine misiunea noastră fundamentală – apărarea a unui miliard de persoane“.

Capacitatea de a propune o nouă strategie demonstrează forța Alianței, pentru că „suntem în măsură să o schimbăm când este necesar“ – a declarat Stoltenbeerg pentru Die Welt. Pentru moment nu a fost dezvăluit nici un detaliu asupra strategiei, dar necesitatea de a aduce la zi documentul a fost o reacție la „o nouă situație în materie de securitate“ , la „un nou mediu de securitate“, între care „provocările la est și sud“ și a fost citată o „amenințare nucleară“ a Moscovei contra occidentalilor. Șeful NATO a insistat că „nu dorim o nouă cursă a înarmărilor sau un alt Război Rece. Dar vom veghea ca organizația să dispună de mijloace de disuasiune și de apărare fiabile și eficiente“. Dacă tratatul FNI va dispărea – și totul pare că duce spre această situație – NATO nu intenționează să desfășoare o nouă armă nucleară în Europa, dar, în orice caz, vom face totul ca aliații să se simtă în securitate, a mai subliniat Stoltenberg. Ceea ce trece printr-o mai bună reactivizare a NATO și deci printr-o întărire a disponibilității operaționale.

Experții arată că o schimbare a strategiei va provoca un impas între Moscova și NATO la un nou nivel și în Rusia cei mai înalți responsabili au acuzat imediat Alianța transatlantică de complot în vederea eradicării Moscovei ca și „concurent“. „Este semnul unei doctrine vizând respingerea Rusiei. Rusia va fi eliminată ca și concurent militar și economic“ – a declarat senatorul Oleg Morozov, citat de RIA Novosti.

 

Comentarii