Muntenegru își alege azi președintele. Cine e marele favorit

Muntenegrenii sunt chemaţi duminică la urne, în cadrul unui scrutin prezidenţial la care Milo Djukanovic, un aliat al Occidentului, speră să revină la conducere, după mai puţin de doi ani de la anunţul privind retragerea sa de la putere, relatează AFP.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 15.04.2018 - 10:27

Se aşteaptă ca primele rezultate ale votului, supravegheat de aproape 2.000 de observatori internaţionali şi locali, să fie difuzate duminică seara, transmite Agerpres.

Începând din 1991, Djukanovic, un aliat al Occidentului, a fost de şase ori premier şi deja o dată preşedinte (1998-2003). El apare drept mare favorit al scrutinului, pe care s-ar putea să-l câştige încă de duminică, fără a mai aştepta cel de-al doilea tur din 29 aprilie, potrivit sondajelor.

Milo Djukanovic (56 de ani) a condus ţara spre independenţa faţă de Serbia în 2006, apoi către aderarea la NATO, care a devenit efectivă anul trecut, spre marea nemulţumire a Rusiei, dar şi a unei părţi din muntenegreni, în majoritate slavi şi ortodocşi. El aşteaptă acum să conducă ţara spre aderarea la Uniunea Europeană.

Actualul preşedinte al ţării este Filip Vujanovic, un apropiat al lui Djukanovic, membru al formaţiunii sale politice, Partidul Democrat al Socialiştilor (DPS). Principalul contracandidat al lui Djukanovic este omul de afaceri Mladen Bojanovic (56 de ani), susţinut de către principalele formaţiuni ale opoziţiei, proruse sau nu, el fiind creditat cu aproape o treime din sufragii.

Comentarii