10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalMossad și serviciile de informații militare se ciocnesc asupra Iranului

Mossad și serviciile de informații militare se ciocnesc asupra Iranului

Potrivit surselor intelligenceonline.com, poziția Israelului asupra Iranului este o sursă de dezacord din ce în ce mai mare între Mossad și serviciul de informații militare israelian, Aman, în timp ce ambii așteaptă cu atenție venirea iminentă a lui Joe Biden la Casa Albă. Spre iritarea Mossadului, pe baza sfaturilor departamentului de analiză al lui Aman, condus până de curând de Dror Shalom, șeful serviciului de informații militare Tamir Hayman este în favoarea Israelului să sprijine demersurile viitoarei administrații americane de a negocia cu Teheran și chiar participarea Israelului la discuții alături de puterile occidentale.
 

Mossad vrea o linie dură împotriva Iranului

Această poziție diferă brusc de cea a Mossad, care dorește să mențină o linie dură împotriva Iranului, pe care o consideră o amenințare existențială pentru statul Israel. Șeful serviciului de informații externe, Yossi Cohen, care este apropiat de premierul Benjamin Netanyahu, și-a văzut mandatul prelungit cu șase luni până în iunie 2021, când va fi înlocuit de un deputat, cunoscut în prezent doar sub numele de „D”. Venind de la departamentul de operațiuni al Mossad, nou-venitul va urma probabil aceeași poziție ca actualul spymaster în privința Iranului, indiferent de orice relaxare prevăzută de viitoarea administrație americană.

Vizita lui Netanyahu în Arabia Saudită a supărat serios Forțele de Apărare din Israel
 

Aceste diferențe vin într-un moment în care recenta vizită a lui Netanyahu în Arabia Saudită, care a rămas secretă doar pentru scurt timp, a supărat serios Forțele de Apărare din Israel, conduse de generalul locotenent Aviv Kochavi, șeful statului major general, care a condus serviciile de informații militare din 2010 până în 2014.  Presupusul succesor al lui Netanyahu, a fost și el în vizită. Mișcarea lui Netanyahu nu numai că a înrăutățit tensiunile dintre serviciile de informații, ci și a avut un impact politic, rivalul său Benny Gantz, al Partidului Albastru și Alb, amenințând că va dizolva parlamentul și va convoca alte alegeri în martie 2021.  Gantz, care a fost șef al Statului Major General până în 2015, influențează acum Aman și restul instituției militare, care în mod tradițional a favorizat o linie mai moderată spre Iran, precum și personalități precum Gabi Ashkenazi, ministrul de externe și fostul Șeful de cabinet al IDF, Gadi Einzenkot, care se așteaptă să-și lanseze cariera politică atunci când alegerile sunt anunțate oficial.

 

„Tatăl” bombei atomice iraniene, asasinat în apropiere de Teheran

 

Iranul rămâne prioritatea de securitate a Israelului
 

În timp ce serviciul de informații militare este mai moderat pentru Iran decât omologul său de informații străine, acesta rămâne pro-activ în lupta împotriva a ceea ce continuă să fie văzut ca principala amenințare pentru Israel. Aceasta include furnizarea de informații către Forțele de Apărare Israeliene (IDF) cu privire la pozițiile iraniene din Siria, unde Forțele Aeriene Israeliene efectuează în mod regulat operațiuni de țintire. Șeful militar al Israelului, Aviv Kochavi, a anunțat pentru prima dată pe 10 decembrie că înrădăcinarea Iranului în Siria se încetinește datorită atacurilor.

Omul de știință iranian Mohsen Fakrizadeh asasinat în 27 noiembrie 2020

În mod similar, Aman continuă să-și mobilizeze faimoasa Unitate 8200, răspunsul Israelului la NSA, pentru a efectua operațiuni cibernetice clandestine împotriva Teheranului, cum ar fi atacul virusului Stuxnet care a doborât sistemele informatice iraniene acum un deceniu. Acțiuni de acest fel completează operațiunile clandestine ale Mossad în Iran, cum ar fi ultimul asasinat al omului de știință iranian Mohsen Fakrizadeh din 27 noiembrie, operațiune care a fost atribuită Israelului.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
00:01:23

Qatar ripostează împotriva „minciunilor” israeliene

Doha, Qatar – Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Mohammed al-Ansari, a criticat membrii oficialității israeliene, inclusiv miniștri din guvernul...

Brățările personalizate pentru cuplu – Cadoul ideal pentru a celebra iubirea

Într-o lume plină de opțiuni când vine vorba de cadouri, brățările personalizate pentru cupluri se disting ca o alegere plină de semnificație și afecțiune....

Novak Djokovic a câștigat Premiul Laureus rezervat celui mai bun sportiv al planetei

Liderul clasamentului ATP Novak Djokovic a fost ales sportivul anului în cadrul celei de-a 25-a ceremonii a Premiilor Laureus, Oscarurile pentru sport, desfăşurată luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă