11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalMoscow Times DEZVĂLUIRI despre Kremlin și Navalnyi

Moscow Times DEZVĂLUIRI despre Kremlin și Navalnyi

Când am gestionat ediția rusă a revistei Forbes în anii 2000, oamenii mă întrebau adesea: „Ce încearcă să facă acest tip Vladimir Putin? Care este planul său de joc? ” scrie jurnalistul Maxim Kashulinsky.
 

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalny, pozează pentru o fotografie selfie cu familia sa la spitalul Berlin Charite din 15 septembrie 2020

Alexei Navalny, figura cea mai proeminentă a opoziție regimului de la Kremlin, și-a revenit. Ieri, așa cum România Liberă a transmis deja, a avut prima postare. În postare este o imagine cu Alexei zâmbind, în șezut, cu veșmânt de spital, alături de soția sa și cei doi copii. Imaginea este din spitalul german, din Berlin, a căror medici l-au readus miraculos la viață.
Presa a raportat evenimentul la scară largă, însă poate cea mai bună înțelegere a ceea ce se întâmplă cu oponenții regimului Kremlin este un editorial apărut ieri în Moscow Times semnat de un jurnalist cunoscut – Maxim Kashulinsky. Prezentăm, mai jos editorialul său mărturie:

Maxim Kashulinsky, fost redactor șef Forbes Rusia

,,Nu eram un expert în politica rusă, dar totuși știam foarte bine gândirea și comportamentul foștilor agenți ai serviciilor secrete sovietice precum Putin și membrii cercului său interior. De aceea am răspuns întotdeauna spunând că Putin nu are niciun plan sau strategie: făcea totul ad hoc.
 
KGB și-a îndeplinit întotdeauna obiectivele cu ajutorul unor operațiuni speciale – o tradiție care a trecut la succesorul său rus, FSB.
 
În competiția acerbă cu omologii lor din Occident, KGB a perfecționat o serie de abilități până aproape de perfecțiune: recrutarea agenților și furtul secretelor, lichidarea indezirabililor în străinătate și eliminarea disidenților acasă, apărarea amenințărilor la adresa regimului și un răspuns rapid la incidente neașteptate și urgențe.
 
 Cu toate acestea, nimic din toate acestea nu implică strategie. În Uniunea Sovietică, conducerea partidului s-a ocupat de toate planificările strategice. Faptul că strategia sovietică s-a prăbușit în cele din urmă, împreună cu țara, este o altă problemă.
 
Orice stat cu instituții democratice bine dezvoltate nu are nevoie de planificare centrală. Cu toate acestea, Rusia nu are nici instituții democratice, nici un centru de planificare strategică. Astfel, foștii agenți ai serviciilor secrete care conduc acum țara continuă să facă ceea ce fac cel mai bine – să conducă operațiuni speciale.
Această perspectivă explică foarte multe, deoarece, după cum vedem, opțiuni speciale sunt peste tot acum: în politica internă și externă a Rusiei, în marile afaceri și în mass-media. Anexarea Crimeei în 2014 nu a făcut parte dintr-un plan de extindere a „Rusiei Mari”, așa cum au încercat mai târziu alții să o descrie. Kremlinul profita pur și simplu de o oportunitate prin desfășurarea unei operațiuni speciale împotriva vecinului său slăbit. Războiul din estul Ucrainei este o altă opțiune specială, menită să exercite o presiune constantă asupra autorităților de la Kiev. De ce sa te deranjezi? Doar pentru a fi în siguranță. Strategia nu are nicio legătură cu aceasta.
 
Moscova a organizat operațiuni speciale în timpul ultimelor alegeri prezidențiale din SUA. Sunt sigur că scopul nu a fost dominarea lumii, ci să câștige un anumit avantaj tactic sau, mai simplu, „doar să te distrezi puțin” cu unchiul Sam. Operațiunile speciale rusești au jucat un rol în tentativele de lovitură de stat din Muntenegru în 2016 și din Siria, Africa și Venezuela.
 
Kremlinul desfășoară, de asemenea, operațiuni speciale pentru a atinge obiectivele acasă. Preia controlul companiilor petroliere. Câștigă Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci. Realizează reforma pensiilor. Arestează un guvernator excesiv de independent în Khabarovsk și apoi zdrobește valul în creștere al protestelor populare. Nicio altă agenție de informații din lume nu se poate lăuda cu o gamă atât de largă de operațiuni în arsenalul său.
 
Acum, liderii Moscovei au lansat o nouă operațiune specială: „Salvați-l pe Lukașenko”. Emisiuni TV controlate de stat, de Putin, poartă discuții cu președintele din Belarus – împotriva căruia se revoltă atât de mulți cetățeni ai săi.
 
Dar ceea ce nu vedem este cum, în afara ecranului, Putin și agenții săi lucrează cu Lukașenko pentru a înăbuși răscoala prin recrutarea de informatori, suprimarea disidenței și înăbușirea oricărei încercări de escaladare a conflictului.
 
De ani de zile, Rusia nu are o strategie pe termen lung pentru Belarus și acum răspunde pur și simplu la evenimente folosind aceleași tactici vechi pe care le folosește în toate aceste situații. Și nu aveți nicio îndoială, acele tactici vor fi aplicate cinic și strict conform instrucțiunilor.
 
Diferitele operațiuni speciale desfășurate în Rusia și în străinătate reușesc adesea, iar cei responsabili de planificarea și executarea lor primesc în secret premii și promoții militare – la fel ca ofițerii de informații din epoca sovietică.
 
Cu toate acestea, ocazional, aceste operațiuni întâmpină obstacole insurmontabile, cum ar fi decența banală a cetățenilor obișnuiți. Nu este posibil să recrutezi pe toată lumea și uneori oamenii conduși de un simț al dreptății și datoriei reușesc să deraieze o operațiune altfel impecabilă.
 
Un alt obstacol este presiunea internațională. Desigur, elita guvernantă a Rusiei o percepe ca pe o opțiune specială de represalii îndreptată împotriva lor personal. Dar acest lucru se datorează modului în care ei privesc lumea în general.”

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă