12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalMoscova ia partea regimului lui Bashar al-Assad în privința armelor chimice

Moscova ia partea regimului lui Bashar al-Assad în privința armelor chimice

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut joi Consiliului de Securitate al ONU să relanseze eforturile pentru a-i pedepsi pe responsabilii de atacurile chimice din Siria după veto-urile ruse din noiembrie privind continuarea anchetelor internaţionale, în timp ce ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a acuzat Moscova că protejează Damascul, informează Agerpres.

‘Cerem partenerilor noştri din Consiliul de Securitate al ONU să facă dovadă de bun simţ şi să ofere o evaluare obiectivă a încercărilor SUA de a impune o viziune eronată a responsabilităţii pentru aceste incidente chimice în Siria’, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia.

În două rânduri, în noiembrie, Rusia, aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a folosit dreptul de veto în Consiliul de Securitate pentru a bloca reînnoirea mandatului experţilor internaţionali în investigarea cazurilor de folosire a armelor chimice în Siria.

Cu o lună mai devreme, anchetatorii JIM, o misiune comună de investigare creată în 2015 de ONU şi de Organizaţia pentru Interdicţia Armelor Chimice (OIAC), au constatat responsabilitatea regimului sirian. Ei au acuzat aviaţia militară siriană că a executat pe 4 aprilie 2017 un atac asupra satului Chan Cheikhoun, în care au fost ucise peste 80 de persoane.

Moscova a respins aceste concluzii, reproşând experţilor că nu merg la faţa locului şi se bazează pe martori acuzaţi că au legături cu opoziţia siriană.

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă