3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalMoscova, ambasada Marii Britanii, părăsită. Diplomații britanici expulzați pleacă acasă

Moscova, ambasada Marii Britanii, părăsită. Diplomații britanici expulzați pleacă acasă

Decizia este o consecinţă a scandalului diplomatic izbucnit între Londra şi Moscova în cazul fostului spion dublu rus Serghei Skripal.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), şi fiica sa Iulia, au fost găsiţi în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sud-vestul Angliei. Londra susţine că cei doi au fost otrăviţi cu Noviciok, un agent neurotoxic de uz militar de fabricaţie rusă.

Acest caz a dus la un scandal diplomatic între Londra şi Moscova, care au expulzat câte 23 de diplomaţi ai celeilalte părţi şi şi-au suspendat contactele bilaterale la nivel înalt.

De partea sa, Kremlinul şi-a exprimat vineri regretul pentru decizia liderilor statelor din Uniunea Europeană de a rechema ambasadorul UE acreditat la Moscova, într-un gest simbolic de protest faţă de implicarea Rusiei în cazul Skripal.

„Regretăm acea decizie”, a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului. El a adăugat că măsura UE a fost luată doar pe baza presupunerilor despre ceea ce li s-a întâmplat fostului spion Serghei Skripal şi fiicei sale Iulia, fără a exista probe în acest sens.

Kremlinul nu ştie pe ce bază liderii UE şi-au exprimat solidaritatea cu Marea Britanie, întrucât Rusia nu a primit nicio informaţie de primă mână în cazul Skripal, a subliniat reprezentantul preşedinţiei ruse, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă