Moon Jae-in cere o reluare rapidă a discuţiilor dintre Washington şi Phenian

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in le-a cerut luni SUA şi Coreii de Nord să reia cât mai rapid discuţiile cu privire la denuclearizare, după eşecul summitului dintre Donald Trump şi Kim Jong Un, desfăşurat săptămâna trecută la Hanoi, transmite AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

04.03.2019 - 12:45

În urmă cu doi ani, când a devenit preşedinte, Moon a susţinut dialogul cu Phenianul într-o perioadă în care Peninsula Coreeană era în pragul unui război nuclear.

''Sperăm că cele două ţări (SUA şi Coreea de Nord) vor continua dialogul şi că liderii lor se vor reîntâlni curând pentru a ajunge la un acord care nu a fost posibil de data asta'', a spus şeful statului sud-coreean, într-o reuniune guvernamentală.

''Cred că discuţiile între SUA şi Nord vor ajunge în final la un acord, dar le cer responsabililor să lucreze pentru reluarea discuţiilor tehnice dintre SUA şi Nord întrucât o întrerupere lungă a discuţiilor sau un impas nu sunt niciodată favorabile'', a adăugat liderul de la Seul.

Trump şi Kim s-au întâlnit miercuri şi joi în capitala vietnameză pentru a discuta despre denuclearizarea Coreii de Nord, dar acest al doilea summit, venit la opt luni după prima lor întâlnire de anul trecut din Singapore, s-a încheiat brusc şi fără o declaraţie comună, cum era prevăzută iniţial.

Cele două părţi îşi pasează una alteia responsabilitatea eşecului. Trump a afirmat că Phenianul a cerut ridicarea tuturor sancţiunilor care i-au fost impuse din cauza programelor sale nuclear şi balistic, în timp ce Coreea de Nord a insistat că nu a cerut decât o ridicare "parţială" a acestor restricţii.

Comentarii