Calgary, Alberta, Canada. 27 noiembrie 2020. O doză Moderna 1 și o doză 2 de vaccin covid-19 sursa: shutterstock.com

Moderna dezvoltă un nou vaccin pentru a combate tulpina Covid mutantă

Producătorul american de droguri avertizează că vaccinul actual este mult mai puțin eficient împotriva variantei sud-africane

Share

Adriana Constantinescu 0 comentarii

27.01.2021 - 17:32

Moderna lansează un studiu al unui nou vaccin Covid-19, în timp ce grupul de biotehnologie din SUA a avertizat că vaccinul său actual este mai puțin eficientă în abordarea tulpinii care a apărut în Africa de Sud.
 
Testele de laborator arată că vaccinul Covid-19 al Modernei încă funcționează împotriva variantei numite 501.V2, care a apărut în Africa de Sud și B.1.1.7, care a fost descoperită pentru prima dată în Marea Britanie, a spus compania.
 

Răspuns de șase ori mai mic 
 

Moderna a avertizat că răspunsul anticorpului neutralizant la 501.V2 a fost de șase ori mai mic decât la varianta originală, ridicând îngrijorarea că imunitatea la acesta poate scădea semnificativ, în special la persoanele în vârstă.
 
Stéphane Bancel, director executiv Moderna, a declarat că firma se pregătește pentru un „scenariu în cel mai rău caz”, chiar dacă are „zero îngrijorări” cu privire la eficacitatea vaccinului în următoarele luni.
 
„Dacă trebuie făcut ceva vara, vom face ceva, dar nu putem întârzia”, a spus el pentru Financial Times. „Nu vrem ca virusul să câștige, vrem să câștige rasa umană.”
 
Moderna este primul producător de vaccinuri care a anunțat un studiu pentru un vaccin împotriva unei noi variante, după ce autorizația inițială a acestuia a fost acordată în întreaga lume, inclusiv în SUA, UE și Marea Britanie. Tehnologia ARN messenger poate fi rapid adaptată pentru noi variante.
 
 
Compania lucrează cu Institutele Naționale de Sănătate din SUA la studii. Dl Bancel a spus că câteva mii de participanți la studiu vor primi un candidat nou, împărțit în două grupuri: unul pentru a primi din nou vaccinul original și altul pentru a primi un nou vaccin formulat pentru a viza 501.V2. Procesul va testa, de asemenea, ce doză este necesară pentru un nou vaccin.


ANALIZĂ 
 

Autoritățile de reglementare pot aproba un nou vaccin doar pe baza unui „studiu de legătură”, care examinează anticorpii participanților la noua variantă după ce au luat un nou vaccin, mai degrabă decât un studiu lung de fază 3, care se bazează pe cât de mulți dezvoltă Covid-19.
 
Vaccinul BioNTech / Pfizer funcționează și împotriva B.1.1.7, dar nu a anunțat rezultatele testelor față de varianta care a apărut în Africa de Sud.
 
Un grup de oameni de știință din Africa de Sud a declarat luna aceasta că vaccinurile ar putea fi mai puțin eficiente împotriva tulpinii 501.V2, deoarece are o mutație suplimentară într-o parte cheie a proteinei spike pe care virusul o folosește pentru a intra în celulele umane.

 

Comentarii