7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalMisterul arestării unei angajate a UBS, Singapore

Misterul arestării unei angajate a UBS, Singapore

UBS a refuzat să comenteze subiectul, dar acțiunea autorităților chineze a determinat banca elvețiană și mai multe instituții financiare mondiale să ceară angajaților să-și reconsidere proiectele de călătorie în China, între care Citigroup, JP Morgan, BNP Paribas. Episodul face parte din lungul serial chinez al disparițiilor personalităților din lumea politică, economică sau culturală, apărute după câteva luni.

Or, arestarea și dispariția angajatului unei bănci străine nu reprezintă o problemă pentru regimul de la Beijing, având în vedere că, sub ochii siderați ai întregii lumi, a făcut să dispară conducătorul unei mari organizații mondiale. Niciodată Beijingul nu a îndrăznit să atace o țintă atât de vizibilă, cu riscul de a afecta imaginea țării și de a stopa ambițiile sale pe scena internațională. Președintele Interpol, Meng Hongwei, s-a „volatilizat“ circa zece zile fără ca organizația poliției mondiale, cu sediul la Lyon, sau Franța să fie puse la curent.

Acum, arestarea și lipsa informațiilor privind motivul reținerii angajatei UBS, Singapore, au pus în alertă băncile străine care activează în China, punând în lumină riscurile cu care se confruntă în continuarea a ceea ce consideră a fi cea mai mare oportunitate în sectorul gestionării averilor. China este principalul motor de creștere al sectorului în Asia cu un bazin important și în creștere de milionari și miliardari din sectorul tehnologic, în plină expansiune în țară – un motiv esențial pentru băncile private mondiale să intre în competiție, după cum arată Reuters.

Potrivit Asian Private Banker, sectorul bancar din China face obiectul unei examinări minuțioase, autoritățile declarându-se decise să lupte contra evaziunii fiscale și a ieșirilor de capital în afara țării. Dar secretarul de stat american, Mike Pompeo, acuza vineri China că își extinde puterea și influența corupând liderii țărilor în curs de dezvoltare. Șeful diplomației americane sublinia „capacitatea Chinei de a utiliza banii săi pretutindeni în lume: când China se prezintă și oferă comisioane în schimbul proiectelor de infrastructură, asta are un efect negativ asupra oamenilor în țările în cauză“. Or, pentru proiectele uriașe externe ale regimului de la Beijing, banii miliardarilor trebuie să rămână în țară.

 

Motive obscure

Angajata UBS este interogată în cadrul muncii sale? A ajutat clienții să transfere bani din China? Misterul nu face decât să alimenteze îngrijorările sectorului bancar. Bill Majker, fost polițist canadian și consilier al guvernului chinez în materie de evaziune fiscală și de spălare de bani, declară că arestarea angajatei UBS este un semn că Beijingul se preocupă de intermediarii care consiliază clienții chinezi.

Având în vedere controlul schimburilor și limitarea ieșirii de devize la 50.000 de dolari pe an, există o dorință a persoanelor bogate să scoată banii din China și băncile străine sunt interesate să gestioneze aceste fonduri. Dar ele nu trebuie să se implice în scoaterea capitalurilor din China, în caz contrar fiind considerate „facilitatoare“. Oricum, băncile străine trebuie să dețină o licență în China. Deși investițiile întreprinderilor chineze în străinătate sunt supuse autorizării, există opțiuni legale pentru ieșirea capitalurilor din țară. Piața domestică, imensă, este în plină dezvoltare și diverse surse arată că un miliardar este „creat“ la fiecare trei zile. Potrivit ultimului raport al Credit Suisse asupra averilor mondiale, China are 55 de milioane de cetățeni miliardari.

UBS are particularitatea de a exercita activități de gestionare a averilor offshore în China ca și de a le exporta, dar aproape toate celelalte bănci consiliază chinezii foarte bogați despre oferte în străinătate, în principal în Hong Kong și Singapore. Majoritatea gestionarilor de averi offshore merg frecvent în China pentru reuniuni informale cu clienții lor, dar nu sunt autorizați să ofere activități offshore sau să comercializeze investiții offshore. UBS este cel mai important gestionar de patrimoniu în Asia, cu 383 miliarde dolari active sub gestiune.

Cele mai citite

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...
Ultima oră
Pe aceeași temă