Angela Merkel (Foto: proceso.com.mx)

Ministrul german de Interne o amenință pe Merkel că demisionează după ce i s-a respins propunerea privind migranții

Horst Seehofer, liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU) şi ministru de Interne al Germaniei, s-a oferit să demisioneze în urma disputei cu cancelarul Angela Merkel pe tema migranților, informează DPA citată de Mediafax.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 02.07.2018 - 10:00

Disputa ministrului Seehofer cu cancelarul Merkel a izbucnit în urma planului CSU de introducere unilaterală de controale la frontierele Germaniei pentru a limita imigraţia.

Horst Seehofer a indicat că îşi va păstra cele două funcţii dacă va ajunge la un acord cu Merkel în ceea ce priveşte divergenţele între Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi filiala sa bavareză, CSU, pe tema imigraţiei.

Seehofer a adăugat că se va întâlni luni cu liderii CDU, "în speranţa că vom ajunge la un acord".

Politicianul ar urma să ia o decizie privind viitorul său politic după această reuniune a liderilor CDU şi CSU. Surse din cadrul CSU au declarat că liderii formaţiunii bavareze vor încerca să-l convingă pe Seehofer să nu demisioneze.

În cadrul unei reuniuni a liderilor CDU, care a avut loc duminică, Merkel a descris situaţia drept "foarte serioasă". Conducerea CDU a reiterat sprijinul său pentru poziţia lui Merkel în legătură cu oprirea la frontieră a solicitanţilor de azil.

"Oprirea în mod unilateral a imigranţilor la frontieră ar putea, în opinia noastră, să trimită un semnal greşit partenerilor noştri europeni", a declarat secretarul general al CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Seehofer, lider al CSU din 2008, este titularul funcţiei de ministru de Interne de doar aproximativ o sută de zile.

În cazul în care nu va demisiona, Merkel ar putea lua decizia să-l demită pe Seehofer dacă ministrul decide să implementeze planurile de oprire la frontieră a azilanţilor care sunt deja înregistraţi în alte ţări UE.

Liderii UE au ajuns vineri la un acord privind crearea de centre pentru procesarea "controlată" a actelor imigranţilor. Mai mult, Merkel a negociat acorduri bilaterale cu mai multe ţări UE privind reprimirea imigranţilor înregistraţi iniţial în aceste state.

Comentarii