10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalMinistrul german al Agriculturii: Importurile de soia din SUA nu vor afecta...

Ministrul german al Agriculturii: Importurile de soia din SUA nu vor afecta fermierii UE

Şeful statului american – Donald Trump – şi preşedintele Comisiei Europene – Jean-Claude Juncker – au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind relaţiile comerciale dintre SUA şi UE. Acordul prevede o creştere a achiziţiilor europene de soia şi de gaze naturale lichefiate din SUA, în schimbul suspendării noilor tarifele vamale impuse de Washington.

Julian Kloeckner, într-un interviu pentru publicația germană Passauer Neue Presse, a afirmat că nu vede „nici un fel de dezavantaje pentru fermierii europeni”, ca rezultat la acordului dintre SUA şi UE deoarece Germania şi blocul comunitar sunt dependente de importurile de soia, necesară pentru hrana animalelor.

Anterior, Europa importa soia din America de Sud iar acum va apela la furnizorii din SUA, a explicat ministrul german al Agriculturii.

UE importă anual 30 milioane de tone de boabe şi seminţe de soia şi trei dintre principalii său furnizori sunt Brazilia (14 milioane de tone), Argentina (8,4 milioane) şi SUA (cinci milioane).

În 2014, Franța își propunea să reducă importurile de soia în favoarea producției proprii, stabilind subvenții pentru fermierii care intrau pe această piață.

Soia este o parte foarte importantă a industriei de hrană, mai ales pentru produsele din carne, deoarece aceasta este o sursă de proteine crucială pentru creșterea porcilor și găinilor.

China este importator net de semințe de soia, reprezentând peste două treimi din importurile globale – de aceea, taxele vamale impuse fermierilor din SUA au reprezentat o lovitură dură pentru economia americană. Soia este al doilea cel mai valoros produs de export american în China, după avioane.

Cele mai citite

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Remus Pricopie: “Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat?”

"Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse să câștige alegerile, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat si, eventual, eliminat...

Grevă și proteste în Grecia. Navele sunt andocate și trenurile oprite

Mii de greviști, studenți și pensionari greci, au mărșăluit miercuri prin centrul Atenei pentru a protesta față de salariile care, în opinia lor, nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă