Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Mohammad Javad Zarif (Foto: IFP News)

Ministrul de Externe al Iranului - invitat la Bruxelles pentru a explica protestele din țara lui

Uniunea Europeană l-a invitat la Bruxelles pe şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, pentru a discuta despre recentele proteste din ţara sa, anunțat ministrul de externe german, Sigmar Gabriel, citat de AFP, informează Agerpres.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 08.01.2018 - 11:40

"Am telefonat omologului meu iranian şi, împreună cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, am convenit să-l invităm pe ministrul iranian de externe, dacă este posibil, săptămâna viitoare", a declarat, duminică seară, ministrul Sigmar Gabriel, la canalul de televiziune german ZDF, fără a intra în detalii.

Mişcările de protest care au afectat mai multe oraşe iraniene timp de aproape o săptămână s-au soldat până în prezent cu 21 de morţi şi cu numeroase arestări.

"Noi am afirmat că susţinem libertatea manifestaţiilor şi că statul trebuie să o sprijine", a subliniat înaltul demnitar german.

În acelaşi timp, el a refuzat să urmeze exemplul preşedintelui american Donald Trump, pe care l-a acuzat că se foloseşte de situaţia din Iran turnând gaz peste foc.

"Noi am avertizat - dar nu numai noi, ci şi preşedintele francez (Emmanuel Macron) - împotriva tentativelor de a se instrumentaliza conflictele interne din Iran", a subliniat ministrul.

El s-a referit în special la faptul că SUA "se pregătesc să denunţe acordul asupra programului nuclear iranian şi deci să distrugă un succes în eforturile care urmăresc să împiedice continuarea propagării programului nuclear militar în lume".

SUA au pus în discuţie, vineri, protestele din Iran în Consiliul de Securitate al ONU în cursul unei reuniuni în cadrul căreia între membrii săi permanenţi au apărut puternice disensiuni cu privire la acest subiect.

Comentarii

loading...