9.7 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeInternaționalMinistrul Culturii: Încep negocierile pentru achiziția lucrării Cumințenia pământului a lui Brâncuși

Ministrul Culturii: Încep negocierile pentru achiziția lucrării Cumințenia pământului a lui Brâncuși

Prima rundă de negocieri pentru achiziția lucrării Cumințenia pământului, realizată de sculptorul Constantin Brâncuși, va avea loc vineri, a anunțat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, citat de Agerpres.

„Va avea loc o negociere pornind de la expertiză, pornind de la valorile de piaţă, pornind, sigur, de la mai multe argumente … starea de conservare a lucrării”, a declarat ministrul la Realitatea TV.

Mai mult, el a spus că a găsit „foarte multă înţelegere” la proprietarii lucrării. Totodată, ministrul a explicat că proprietarii vor să vândă lucrarea, care nu poate însă părăsi ţara, şi a admis că valoarea pe piaţa de artă din România este mai mică decât valoarea de pe piaţa de artă din Franţa, Anglia sau Statele Unite. 

„Statul român poate, după lege, să-şi exercite dreptul de preemţiune la preţul care va fi stabilit pentru această vânzare. Negocierea se face direct cu proprietarii. Au fost mai multe evaluări. Există şi cifre legate de licitaţiile internaţionale, numai că în cazul acestei lucrări (…) există o lege care spune că lucrările de artă clasate în categoria Tezaur, cum este Cuminţenia pământului, nu pot părăsi definitiv România”, a mai spus ministrul Alexandrescu. 

Potrivit ministrului Vlad Alexandrescu, statul român ar trebui să „dea o parte din sumă, indiferent care e starea de prosperitate a naţiunii”, astfel încât să „răscumpere” nedreptatea făcută sculptorului, în anii  ’50.

„Eu cred că statul român ar trebui să facă un efort, chiar dacă poate nu va putea da toată suma prin care să arătăm că nouă, ca naţiune, ne pasă de moştenirea lui Brâncuşi”, a adăugat ministrul Culturii. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă