13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalMinistrul apărării Republicii Moldova a dezvăluit care este pericolul iminent la adresa...

Ministrul apărării Republicii Moldova a dezvăluit care este pericolul iminent la adresa țării sale

Sturza a declarat, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, că Republica Moldova trebuie sa participe la asigurarea securităţii internaţionale şi că are nevoie de militari de carieră, bine pregătiţi.

Ministrul a subliniat necesitatea majorării bugetului pentru armată. „Peste trei ani vom avea o cu totul altfel de armată în Republica Moldova. O armată bine dotată, bine echipată, cu oameni profesionişti, cu salarii adecvate pentru a rămâne în ţară”, şi-a exprimat el convingerea.

Referindu-se la prezenta trupelor străine în stânga Nistrului, Eugen Sturza a amintit de ocupaţia Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă. „Fără numere de înmatriculare, fără însemne de apartenenţă militară, care sunt ilegale. Exact aşa au acţionat în Crimeea în 2014”, a declarat ministrul apărării al Republicii Moldova, făcând o paralelă între prezenţa rusă din Transnistria şi cea din Crimeea.

Adunarea Generală a ONU a adoptat la 22 iunie proiectul de rezoluţie propus de Chişinău privind retragerea trupelor ruse din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova.

Autorităţile moldovene insistă în acest document asupra retragerii necondiţionate şi complete a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) – creat la 1 iulie 1995 în baza fostei Armate a 14-a a URSS – apreciind că acesta staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

În ultimii ani, procesul de rezolvare politică a diferendului transnistrean a stagnat, în timp ce evacuarea patrimoniului militar rusesc din stânga Nistrului este blocată din 2003.

În acelaşi timp, Chişinăul insistă asupra transformării actualei misiuni de menţinere a păcii în Transnistria, cu o componentă accentuată militară rusească, într-una civilă, sub mandat internaţional.

Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...
Ultima oră
Pe aceeași temă