5.9 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalMiniştrii francezi de Externe şi al Apărării la Moscova, pe fondul unei...

Miniştrii francezi de Externe şi al Apărării la Moscova, pe fondul unei destinderi

Cei doi miniştri se întâlnesc cu omologii lor în formatul “2”2″, în cadrul unui dialog interguvernamental, pentru prima oară de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, care a aruncat lumea într-o atmsoferă de Război Rece.

”Ne aflăm aici pentru a implementa un dialog deschis şi exigent dorit de către preşedintele Macron”, a declarat Jean-Yves Le Drian la începutul întâlnirii între miniştri.

”Doar această agendă a încrederii şi rezultatele care vor decurge din ea ne vor permite să avansăm împreună către o nouă arhitectură a încrederii şi securităţii în Europa”, a subliniat el.

”Susţinem iniţiativele avansate de către Franţa”, a declarat la rândul său şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, dând asigurări că o ”consolidare a cooperării ruso-franceze pe scena internaţională (…) corespunde în întregime poziţiei preşedintelui (rus Vladimir) Putin şi intereselor Rusiei”.

Ultima reuniune în format “2”2″ a avut loc în 2012 la Paris.

Relaţiile între UE şi Rusia, vizată din 2014 de sancţiuni europene dure din cauza presupusului său rol în Războiul din Ucraina şi anexării Crimeei se află, în prezent, la cel mai scăzut nivel.

Însă Emmanuel Macron, care l-a primit pe Vladimir Putin la sfârşitul lui august la reşedinţa sa de vară din sudul Franţei, pledează în favoarea unei normalizări a relaţiilor cu Moscova, în pofida unor dezacorduri cu privire la mai multe subiecte sensibile.

Duminică, cei doi lideri au discutat la telefon, salutând schimbul de 70 de prizonieri care a avut loc cu o zi înainte între Ucraina şi Rusia ca pe un pas în plus în eforturile de pace.

În afară de Ucraina, miniştii francezi urmau să evoce luni, cu omologii lor ruşi, crizele din Libia şi din Siria, dosarul nuclear iranian şi marile mize strategice, bulversate de repunerea în discuţie a unor tratate privind controlul armamwntului, potrivit diplomaţiei franceze.

Cele mai citite

Descoperă covoraşele profesionale moderne şi eficiente pentru dotarea spaţiului tău!

De amenajarea unui spaţiu şi de tipul de design interior şi exterior pentru care se optează, depinde impactul pe care imaginea de ansamblu îl...

Parchetul European a confiscat 18 proprietăţi din București şi a îngheţat 14 conturi ale unui afacerist italian

Într-o investigație privind o fraudă transfrontalieră complexă în domeniul TVA care implică carburanți importați pe piața italiană, condusă de Parchetul European din Bologna (Italia), au...

Nou termen de finalizare pentru Sagrada Familia din Barcelona. Va fi gata la mai bine de 140 de ani de la începerea construcției

Vestita Sagrada Familia din Barcelona (Spania) are un nou termen de finalizare: anul 2026, la mai bine de 140 de ani de la începerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă