Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Miniştrii francezi de externe pledează destinderea relaţiilor cu Moscova

Miniştrii francezi de externe şi al apărării, au declarat ca ar fi timpul să se pună capăt confruntării cu Rusia, ne spune AFP

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 09.09.2019 - 21:28

Ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, şi cel al apărării, Florence Parly, se află luni la Moscova pentru discuţii cu omologii lor ruşi. Miniştrii francezi şi ruşi se întâlnesc în format '2+2' în cadrul unui dialog interguvernamental, pentru prima dată după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, care a instaurat o atmosferă ce aminteşte de Războiul Rece.

Există o "fereastră de oportunitate" pentru găsirea unei soluţii la conflictul din estul Ucrainei, a declarat luni de la Moscova ministrul francez al afacerilor externe Jean-Yves Le Drian. "Există o fereastră de oportunitate, o fereastră de calmare. Toate acestea creează o stare de spirit, care trebuie acum întărită, fertilizată, şi acesta este motivul pentru care noi credem că o iniţiativă precum 'Summitul Normandia' ar fi oportună în următoarele săptămâni", a continuat Le Drian în timpul unei conferinţe de presă, amintind în mod concret de schimbul de prizonieri ruşi şi ucraineni care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, dar estimând că este prea devreme pentru a evoca o ridicare a sancţiunilor economice împotriva Rusiei.

La rândul său, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a calificat drept "un semn bun" schimbul de prizonieri efectuat la sfârşitul săptămânii trecute, exprimându-şi speranţa că "relaţiile ruso-ucrainene se vor normaliza".

Marile mize strategice, precipitate de punerea în discuţie a tratatelor privind controlul asupra armelor, s-au aflat în programul acestei discuţii, potrivit şefului diplomaţiei ruse, care estimează că cei patru miniştri au avut un schimb de opinii "detaliat". "Există riscuri importante şi puterile nucleare trebuie fără îndoială să înţeleagă responsabilitatea lor, care constă în a nu permite o degradare ulterioară a situaţiei în domeniul stabilităţii strategice", a spus Lavrov.

Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia, vizată din 2014 de sancţiuni europene severe, se află în prezent la cel mai scăzut nivel.

Comentarii

loading...