8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalMiliţia separatistă intimidează elevii şi profesorii de la şcolile româneşti din Transnistria

Miliţia separatistă intimidează elevii şi profesorii de la şcolile româneşti din Transnistria

Miliţia regimului separatist de la Tiraspol continuă să îi intimideze pe elevii şi profesorii din şcolile româneşti din stânga Nistrului, semnalează Asociaţia Promo-LEX, citată de Radio Chişinău, în pofida ‘înţelegerilor privind asigurarea funcţionării şcolilor moldoveneşti cu predare în grafie latină de la 25 noiembrie 2017 de la Bender (Tighina) la nivelul reprezentanţilor politici ai Republicii Moldova şi Transnistriei’.

Potrivit acestei organizaţii neguvernamentale, la serbarea de început de an şcolar, organizat luni de gimnaziul din satul Roghi, au fost prezenţi aproximativ 20 de miliţieni, dintre care cei mai mulţi erau îmbrăcaţi în civil. Unul dintre ei s-a apropiat de directoare şi i-a spus să nu difuzeze la boxe imnul de stat al Republicii Moldova şi să nu arboreze drapelul acesteia.

De asemenea, la gimnaziul din Corjova au fost observaţi luni 15 miliţieni care ‘supravegheau’ careul din afara curţii şcolii. La Liceul din Râbniţa au fost prezenţi reprezentanţi locali ai administraţiei separatiste.

Situaţia şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană rămâne una critică, trage un semnal de alarmă Asociaţia Promo-LEX.

Cu şase ani în urmă, CEDO a pronunţat o hotărâre în trei cauze, în care reclamanţi erau 170 de profesori, elevi şi părinţi din trei şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Federaţia Rusă a fost obligată să achite 6.000 de euro pentru fiecare reclamant şi 50.000 de euro cheltuieli de judecată, precum şi să asigure dreptul la educaţie în limba maternă pentru elevii din regiunea transnistreană. Până în prezent, Federaţia Rusă nu şi-a onorat obligaţiile.

În stânga Nistrului activează opt instituţii cu predare în limba română. Acestea sunt subordonate Ministerului Educaţiei de la Chişinău, însă plătesc chirie administraţiei nerecunoscute de la Tiraspol pentru clădirile în care activează.

Ca urmare a migraţiei, dar mai mult ca urmare a presiunilor constante din partea administraţiei separatiste de la Tiraspol, în ultimii 10 ani numărul elevilor la aceste instituţii a scăzut de aproape 10 ori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă