https://www.un.org/

Milioane de oameni din întreaga lume sunt expuși la foamete și moarte, avertizează ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat joi în cadrul Consiliului de Securitate că fără o acţiune imediată, milioane de persoane sunt expuse la „foamete şi moarte'' în întreaga lume, relatează AFP.

Share

Romania libera 0 comentarii

Actualizat: 11.03.2021 - 20:09

„Şocurile climatice şi pandemia de COVID-19 alimentează'' riscul, a subliniat el în timpul unei reuniuni a Consiliului organizată de Statele Unite privind legătura dintre foamete şi securitate.

În circa 30 de ţări, „peste 30 de milioane de oameni sunt aproape de a fi declaraţi în situaţie de foamete''.

„Mesajul meu este simplu: dacă nu hrăniţi oamenii, hrăniţi conflictele'', a insistat Antonio Guterres, denunţând responsabilitatea omului în cauzarea acestei situaţii.

„Foametea şi foamea nu mai sunt o chestiune de lipsă de alimente. Acum sunt în mare parte fabricate de om - şi folosesc termenul în mod deliberat'', a precizat responsabilul ONU, potrivit căruia ''în secolul XXI nu este loc de foamete''.

Secretarul general al ONU a reamintit că „la sfârşitul anului 2020, peste 88 de milioane de oameni sufereau de foame acută din cauza conflictelor şi a instabilităţii - o creştere de 20% într-un an''.

„Pentru a preveni o catastrofă pentru 34 de milioane de femei, bărbaţi, fete şi băieţi'' ONU şi agenţiile sale au lansat un apel la „mobilizare urgentă'' pentru a furniza „5,5 miliarde de dolari de resurse suplimentare'', a spus Antonio Guterres.

El a anunţat crearea la Organizaţia Naţiunilor Unite a unei „echipe speciale la nivel înalt pentru prevenirea foametei'', la care vor contribui reprezentanţi ai Programului Alimentar Mondial (PAM) şi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Comentarii