Miliardar spaniol, amendat cu 52 de milioane de euro

Un miliardar spaniol a primit o amendă record, de 52 de milioane de euro, și o pedeapsă de 18 luni de închisoare, după ce a încercat să scoată ilegal din țară un tablou de Pablo Picasso, fără permisiunea autorităților.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 17.01.2020 - 13:41

Jaime Botin, de 83 de ani, un foarte bogat bancher spaniol, urmaş al fondatorilor băncii Santander, înfiinţată în 1857, și fost președinte al Bankinter, nu va sta cel mai probabil după gratii, având în vedere vârsta înaintată și faptul că nu are antecedente penale.

În 2015, acesta a încercat să scoată ilegal din Spania tabloul ‘Tête de jeune fille”, realizat în 1906 de celebrul pictor cubist Pablo Picasso, evaluat la 26 de milioane de euro, informează Europa FM.

Tabloul este considerat „o comoară naţională spaniolă” şi nu poate fi scos în afara ţării, potrivit autorităţilor din Spania. Pablo Picasso, unul dintre fondatorii cubismului, a pictat aproximativ 1885 de tablouri pe parcursul vieţii, iar unele dintre capodoperele sale sunt încă de negăsit în Europa.

Botin a achiziționat tabloul la o licitație care a avut loc la Londra, în 1977. Tabloul a fost confiscat de vameşii francezi pe un vapor aflat în portul Calvi din Corsica, în 2015.

Avocații bancherului au argumentat că tabloul nu ar trebui să facă obiectul unei interdicții de export, având în vedere că a fost achiziționat în străinătate și că se afla la bordul unei nave britanice.

Botin a negat acuzațiile și a spus în instanță că intenționa să ducă tabloul în Elveția, pentru a-l depozita în condiții de siguranță.

În prezent, opera este expusă la Muzeul de artă modernă Reina Sofia din Madrid.
 

Comentarii