22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalMii de protestatari anti-Lukașenko au mărșăluit în Belarus, zeci reținuți

Mii de protestatari anti-Lukașenko au mărșăluit în Belarus, zeci reținuți

Bielorusia, o țară de 9,5 milioane pe care Rusia o consideră un tampon de securitate împotriva NATO, a fost zguduită de proteste în masă de la alegerile prezidențiale din 9 august, pe care Lukașenko a spus că le-a câștigat. Oponenții săi susțin că votul a fost trucat și nu vor să renunțe la proteste.

Majoritatea protestatarilor au mărșăluit în zone rezidențiale îndepărtate ale capitalei, bătând din palme, strigând „să trăiască Belarusul” și fluturând steaguri albe cu o bandă roșie în mijloc, simbol al opoziției.

„Acest (protest) funcționează deoarece este imposibil să conduci țara atunci când majoritatea nu te acceptă. Prin proteste le arătăm că suntem majoritatea ”, a declarat unul dintre protestatarii Alisa, de 21 de ani.

Lukașenko, care este la putere de 26 de ani, a condamnat amploarea protestelor, spunând că sunt sponsorizate de Occident și a arătat mici semne de disponibilitate de a începe un dialog cu opoziția.

Vehicule militare și tunuri de apă au fost văzute duminică pe străzile Minsk, în timp ce bărbați în uniformă, mulți purtând căști, au înșfăcat oameni îmbrăcați în civil, după cum au mai multe videoclipuri postate pe rețelele de socializare.

Grupul pentru drepturile din Belarus Viasna-96 (primăvara-96) a declarat că cel puțin 100 de persoane au fost reținute în toată țara începând de duminică după-amiază.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut forțelor politice din Belarus să încerce să rezolve diferențele prin dialog și a mai spus că ex-republica sovietică, un apropiat aliat al Moscovei, se confruntă cu o amestecare fără precedent a forțelor externe.

Susținerea Rusiei este văzută ca fiind vitală pentru șansele lui Lukașenko de a rămâne la putere și declarațiile sale sunt examinate cu atenție pentru schimbări de ton sau orice semn că Moscova ar putea înclina pentru un fel de tranziție de putere gestionată.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă