12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalMihalache: România priveşte decizia Regatului Unit de a părăsi UE ca pe...

Mihalache: România priveşte decizia Regatului Unit de a părăsi UE ca pe o mare pierdere

Ambasadorul român, care a vorbit în cadrul unei întâlniri cu parlamentari din cadrul Comitetului pentru Europa al legislativului scoţian, a adăugat că este ”greu de spus” dacă premierul britanic Theresa May va avea succes în demersul ei de redeschidere a acordului privind Brexitul şi că ”dispoziţia nu este întru-totul pozitivă în rândul multor parteneri europeni”.

Întrebat direct dacă acordul privind Brexitul poate fi redeschis, Dan Mihalache a răspuns: ”Cred că acum Uniunea Europeană aşteaptă pasul dumneavoastră, este rândul vostru. Vom vedea … cum să spunem … mingea este în terenul dumneavoastră”. ”Este dificil de dat o părere, să vă spun opinia mea despre aceasta, dar nu se ştie niciodată”, a adăugat ambasadorul român.

”Aşa cum am afirmat înainte, nu cred că dispoziţia este foarte pozitivă în unele cercuri politice la Bruxelles, din mai multe motive, şi ar putea exista o opoziţie serioasă” faţă de redeschiderea acordului, a completat diplomatul român.

România a preluat Preşedinţia semestrială a Consiliului UE în ”vremuri care sunt foarte, foarte complicate”, a amintit Dan Mihalache în discuţia cu parlamentarii scoţieni. Dar ”pot să vă asigur că, din punctul de vedere al preşedinţiei române, vom acţiona ca un broker onest şi vom încerca să orientăm dezbaterea desfăşurată în rândul statelor membre către o abordare pozitivă a relaţiilor cu Regatul Unit pentru a obţine o retragere ordonată” din UE, a subliniat ambasadorul român. ”Viitorul relaţiilor este în mâinile dumneavoastră, în principal”, a adăugat el.

”Pentru o generaţie mai veche, cum este a mea, care a trăit experienţa regimului comunist, apartenenţa la UE este o mare realizare a generaţiei noastre politice”, a explicat Dan Mihalache.

Evocând activitatea sa la Londra, unde a sosit imediat după referendumul din 2016, ambasadorul român a spus: ”De atunci încerc să urmăresc această dezbatere despre Brexit şi trebuie să mărturisesc (…) că uneori sunt foarte derutat”.

”Nu ştiu cum va fi viitorul, sunt atât de multe chestiuni complicate şi sentimentul meu acum este că timpul se scurge foarte repede”, a mai mărturisit el, remarcând că ”acum suntem în februarie, teoretic mai este o lună până la retragerea oficială şi nu există o soluţie pe masă”.

Întrebat dacă o înţelegere ar putea fi definitivată înainte de 29 martie, data la care Regatul Unit se va retrage formal din UE, ambasadorul român a apreciat că acest lucru depinde de britanici. ”Nu văd acum care va fi soluţia, dacă retragerea va fi amânată (…) Noi, ca preşedinţie (a Consiliului UE), pledăm pentru o retragere foarte ordonată, cred că scenariul ”no deal” (…) ar fi probabil cea mai rea opţiune”, a punctat Dan Mihalache.

”Sincer vorbind, dispoziţia nu este întru-totul pozitivă în rândul multor parteneri europeni, trebuie să fiţi foarte conştienţi de acest lucru”, a insistat el în discuţia cu parlamentarii scoţieni.

”Pentru România, părăsirea Uniunii Europene de către Regatul Unit este o mare pierdere, am avut o cooperare excelentă între Regatul Unit şi România în multe domenii, am susţinut aceleaşi poziţii în politica externă, în politica de securitate, în cooperarea pe chestiuni ce privesc poliţia, în cooperarea privind schimbul de informaţii”, a sintetizat ambasadorul român relaţiile dintre Bucureşti şi Londra.

Prin urmare, ”absenţa Regatului Unit de la masa deciziilor în Uniunea Europeană pentru noi înseamnă pierderea unui aliat”, a subliniat diplomatul.

”Chiar dacă în mediul politic din Regatul Unit există un sentiment foarte optimist că acest rol (al Regatului Unit n.red) trebuie menţinut, eu sunt mai sceptic. Nu veţi mai fi (…) la masa deciziilor şi trebuie să fiţi conştienţi de aceasta”, a conchis Dan Mihalache.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă