Migranţii aflaţi la bordul unei nave spaniole ar putea debarca în Malta

Cei 11 migranţi africani salvaţi de un vas de pescuit spaniol, care rătăceşte de zece zile în Marea Mediterană în căutarea unui port de primire, ar putea debarca în Malta, au anunţat duminică guvernul spaniol şi o organizaţie neguvernamentală, potrivit AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

02.12.2018 - 14:13

"Vasul Nuestra Madre Loreto se îndreaptă spre Malta pentru debarcarea celor 11 migranţi aflaţi la bordul său", conform comunicatului citat. "Căpitanul navei a fost anunţat în această noapte că ar putea să meargă în Malta, destinaţie spre care se îndreaptă acum", se mai spune în text.

Vasul transporta iniţial 12 migranţi originari din Niger, Somalia, Sudan, Senegal şi Egipt, salvaţi de pe o barcă pneumatică pornită din Libia. Ei se află alături de cei 13 membri ai echipajului navei spaniole din 22 noiembrie.

Guvernul spaniol încercase într-o primă etapă, fără succes, să ceară Libiei să preia refugiaţii, după care a lansat demersuri similare către guvernele Italiei şi Maltei.

Organizaţia neguvernamentală spaniolă Proactiva Open Arms ajută nava de pescari, blocată din 22 noiembrie în mare.

Datorită sprijinului acestui ONG, unul dintre cei doisprezece migranţi, aflat "într-o stare de deshidratare avansată", a fost evacuat vineri în Malta de un elicopter al serviciilor de urgenţă malteze, a declarat un purtător de cuvânt al organizaţiei.

În comunicatul său, guvernul socialist spaniol subliniază că "politica europeană în domeniul migraţiei trebuie să fie una comună", iar "noi trebuie să respectăm cu toţii standardele internaţionale şi comunitare".

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi a cerut vineri să se găsească o "soluţie urgentă", precizând că a exprimat guvernului spaniol "îngrijorarea sa profundă cu privire la posibilitatea returnării forţate a celor salvaţi în Libia", pe care nu o consideră drept o destinaţie sigură.

Spania a devenit în acest an prima poartă de acces pentru migranţi în Europa, devansând în acest sens Italia, dar ruta din Mediterana centrală rămâne cea mai periculoasă, cu 1.277 din cele 2.075 de decese înregistrate în acest an de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).

Comentarii