Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rl online

23.11.2018 - 10:03

Mexic: Sute de migranţi manifestează în apropiere de frontiera cu SUA

Rl online

23.11.2018 - 10:03

Migranţii, în majoritate bărbaţi, dar şi femei alături de copii mici, au părăsit la mijlocul zilei adăpostul pus la dispoziţia lor de autorităţile locale pentru a se îndepărta spre podul El Chaparral, situat în apropierea unui punct de intrare în California.

Trecerea între cele două ţări a fost închisă timp de 15 minute, în timp ce armata americană efectua un 'exerciţiu la scară largă privind rapiditatea operaţională' implicând elicoptere şi mai multe sute de soldaţi şi poliţişti, potrivit Oficiului american vamal şi de protecţie a frontierei.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat din nou joi că va închide 'întreaga frontieră' între SUA şi Mexic, inclusiv pentru schimburile comerciale, dacă situaţia ar degenera în urma sosirii a mii de migranţi din America Centrală.

Un agent al grupului Beta, care reuneşte funcţionari şi voluntari ai guvernului mexican pentru a acorda asistenţă migranţilor, a încercat să-i tempereze pe manifestanţi, reamintindu-le că este necesar să se înregistreze pe o listă de aşteptare pentru a solicita azil în Statele Unite. 'Să ne lase să trecem, suntem disperaţi, ne-am lăsat familiile în Honduras. Trebuie să începem să lucrăm', a răspuns un migrant. Aşteptarea pentru studierea dosarelor de cerere de azil poate dura mai mult de un an.

Agentul guvernamental a evocat beneficiile pe care le-ar putea obţine migranţii prin solicitarea de azil în Mexic. 'Există un birou unde vi se va propune un loc de muncă, este de muncă în oraş. Vrem ca voi să puteţi câştiga (nişte bani) înainte de a merge în SUA. Trebuie să aşteptaţi să vă vină rândul!', le-a explicat acesta.

O persoană, care s-a prezentat ca militant pentru drepturile omului, a încercat de asemenea să-i descurajeze pe migranţi să-şi continue drumul. 'Este o ofertă bună, trebuie să o luaţi în considerare pentru că puteţi obţine regularizarea' în Mexic, a spus el.

'Nu, nu dorim aceasta!', au strigat migranţii înainte de a-şi relua marşul.

Aproximativ 9.000 militari americani au fost desfăşuraţi la frontiera cu Mexic, primind ordin că, dacă va fi nevoie, să recurgă la forţa letală.

Circa 4.500 de migranţi din caravană, în cea mai mare parte provenind din Honduras, se află în prezent la Tijuana, unde refugiile destinate lor sunt suprasaturate şi unele tabere improvizate au început să apară în apropiere. În întregul stat Baja California, unde se află Tijuana, se află în prezent circa 6.000 de migranţi, potrivit autorităţilor locale.

Migranţii din această vastă caravană au părăsit Hondurasul la 13 octombrie, fugind de violenţe şi sărăcie, şi au parcurs peste 4.000 de kilometri în mai puţin de o lună.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine