Mexic: Partidul preşedintelui ales propune legalizarea marijuanei

Un proiect de lege care vizează legalizarea marijuanei în Mexic a fost depus marţi de către partidul Morena, formaţiunea preşedintelui ales Andres Manuel Lopez Obrador, relatează afp.

Share

Rl online 0 comentarii

07.11.2018 - 10:06

Autoarea proiectului este Olga Sanchez Cordero, senatoare şi viitor ministru de interne în guvernul lui Lopez Obrador.

''Această iniţiativă propune un model responsabil şi adaptat la realitatea americană'', se menţionează în documentul publicat pe site-ul Senatului mexican.

Proiectul de lege urmează să fie prezentat joi senatorilor, a declarat pentru media locale Ricardo Monreal, coordonator legislativ al partidului Morena, care deţine împreună cu aliaţii săi majoritatea în cele două camere ale Congresului.

Dacă legea este adoptată, Mexicul ar deveni astfel cea de-a treia ţară din lume - după Uruguay şi Canada - care legalizează folosirea marijuanei în scop recreativ.

Proiectul de lege prevede ''o reglementare strictă'', care încadrează producerea, vânzarea şi consumul de marijuana.

Legea i-ar autoriza pe consumatori să cultive 20 de plante de marijuana în acelaşi timp şi să producă 480 de grame pe an pentru consumul lor personal.

Deputaţii mexicani adoptaseră în aprilie 2017 o lege care autoriza folosirea în scop medicinal şi ştiinţific a canabisului, la îndemnul preşedintelui care îşi încheie mandatul, Enrique Pena Nieto, care s-a opus totuşi folosirii lui în scop recreativ.

În pofida desfăşurării armatei în 2006 pentru a lupta împotriva traficului cu narcotice, violenţele legate de cartelurile drogurilor au explodat în ţară. În 2017, Mexicul a înregistrat cifra record de 28.711 asasinate.

Comentarii