Merkel nu împărtășește viziunea lui Macron despre NATO

Potrivit şefei executivului german, Emmanuel Macron a folosit ''termeni radicali'', punct de vedere ce nu este împărtăşit de Merkel în legătură cu cooperarea în interiorul NATO.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 07.11.2019 - 19:04

Cancelarul german Angela Merkel nu este de acord cu afirmaţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron privind NATO, considerând că acesta a folosit ''termeni radicali'' când a susţinut că "suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO", transmit joi AFP şi Reuters.

''Eu nu cred că o astfel de apreciere intempestivă este necesară, chiar dacă avem probleme, chiar dacă trebuie să ne dezmeticim'', a spus Merkel într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, desfăşurată la Berlin.

Potrivit şefei executivului german, Emmanuel Macron a folosit ''termeni radicali'', punct de vedere ce nu este împărtăşit de Merkel în legătură cu cooperarea în interiorul NATO.

La rândul său, secretarul general al NATO a respins declaraţiile lui Macron. Jens Stoltenberg a accentuat că NATO rămâne ''puternică'', iar SUA şi Europa ''lucrează împreună mai mult decât am făcut-o de decenii''.

Emmanuel Macron a susţinut, într-un interviu pentru The Economist, că "suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO", explicându-şi opinia prin dezangajarea SUA şi comportamentul Turciei, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

"Trebuie clarificat acum care sunt obiectivele strategice ale NATO", a afirmat şeful statului francez, pledând din nou pentru consolidarea unei Europe a apărării, în contextul în care viitorul summit al Alianţei Nord-Atlantice va avea loc la Londra la începutul lunii decembrie.

"Nu există nicio coordonare a deciziei strategice a SUA cu partenerii din NATO şi asistăm la o agresiune desfăşurată de un alt partener din NATO, Turcia, într-o zonă unde sunt în joc interesele noastre, fără coordonare", a subliniat el. "Ceea ce se întâmplă este o problemă enormă pentru NATO", a mai spus Macron.

În aceste condiţii, şeful statului francez se întreabă în special asupra viitorului Articolului 5 al Tratatului, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianţei dacă vreunul dintre ei este atacat. "Ce va însemna Articolul 5 mâine? Dacă regimul lui Bashar al-Assad decide să răspundă Turciei, asta înseamnă că noi ne vom implica? Este o reală întrebare", a spus Emmanuel Macron.

Citește totul despre:

#merkel #macron

Comentarii