Merkel - Erdogan despre Acordul UE - Turcia privind migraţia

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei şi cancelarul german Angela Merkel au discutat telefonic despre Acordul UE-Turcia privind stoparea migraţiei spre Europa, conform DPA

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 12.09.2019 - 17:55

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cancelarul german Angela Merkel au discutat miercuri telefonic despre Acordul UE-Turcia privind stoparea migraţiei spre Europa, la câteva zile după ce liderul de la Ankara a ameninţat că îl va încălca, informează dpa.

 

Un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin a declarat că cei doi lideri au discutat despre situaţia migraţiei în Marea Egee şi despre cooperarea în scopul direcţionării fluxurilor migratorii conform Acordului UE-Turcia în domeniu. Pe agenda discuţiei telefonice s-au mai aflat cele mai recente evoluţii din Siria şi Libia, conform unui scurt comunicat al preşedinţiei turce. Preşedintele Erdogan a ameninţat recent că va deschide frontiera cu Europa pentru a permite trecerea refugiaţilor sirieni dacă Ankara nu primeşte suficient ajutor internaţional şi sprijin pentru 'zona de siguranţă' din nordul Siriei.

'Va trebui să deschidem porţile', le-a spus săptămâna trecută Erdogan membrilor partidului său islamic conservator Justiţie şi Dezvoltare (AKP), adăugând că Turcia 'nu a primit sprijinul necesar din partea lumii, în special a Europei' pentru a împărţi povara refugiaţilor sirieni. Turcia găzduieşte cel mai mare număr de refugiaţi de pe glob: 4 milioane de refugiaţi, dintre care peste 3.6 de milioane provin din Siria. Întrucât Turcia se află în criză economică încă de anul trecut, refugiaţii nu se mai bucură de aceeaşi primire. Conform acordului din 2016 convenit într-un moment de vârf al crizei migranţilor, UE s-a angajat să acorde 6 miliarde de euro pentru a sprijini autorităţile turce în găzduirea refugiaţilor sirieni.

În schimb, Ankara s-a angajat să îi împiedice pe aceştia să ajungă în Europa. 'Până în prezent UE a acordat 5.6 miliarde de euro din cele 6 miliarde agreate', a declarat un responsabil european pe problematica migraţiei din partea UE, Natasha Bertaud, ca răspuns la comentariile preşedintelui turc. Escaladarea violenţelor din provincia siriană Idlib, controlată în mare parte de opoziţie, şi unde Moscova şi Ankara au instituit o zonă demilitarizată, a trezit din nou îngrijorări privind un alt val de refugiaţi înspre Turcia.

Totodată, Ankara colaborează cu Washingtonul pentru stabilirea unei 'zone de siguranţă' în apropierea frontierei sale cu Siria pentru a îndepărta forţele siriene kurde susţinute de SUA şi pentru a împiedica fluxul de refugiaţi înspre Turcia. Preşedintele turc a avertizat însă la sfârşitul săptămânii că ţara sa va acţiona cum consideră de cuviinţă dacă zona tampon nu este creată până la sfârşitul acestei luni. Preşedintele Erdogan urmează să găzduiască luni un summit trilateral Turcia-Rusia-Iran, la un an după acordul privind Idlib, convenit pe 17 septembrie 2018.

Comentarii