Medvedev acuză Washingtonul că doreşte să impună Cubei o ''blocadă energetică''

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a acuzat joi Statele Unite că doresc să impună Cubei o "blocadă energetică" sancţionând navele care transportă petrol venezuelean spre această insulă, confruntată în prezent cu grave penurii de carburant, relatează AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 04.10.2019 - 09:29

"În ultimele luni, Statele Unite au înăsprit semnificativ blocada economică împotriva Cubei. Este evident că doresc să creeze o atmosferă toxică în jurul cooperării cu insula, să sperie investitorii şi să creeze un fel de blocadă energetică", a declarat el în cursul unei vizite oficiale la Havana.

Dmitri Medvedev, sosit joi dimineaţă în Cuba pentru o vizită de două zile, a fost primit de preşedintele Miguel Diaz-Canel. La finalul întrevederii, el a reamintit că Moscova se opune "în mod categoric embargoului" aplicat de Washington din 1962 şi sprijină "total cererea de a se pune capăt acestuia".

Orice "tentativă de a menţine o presiune prin forţă nu are niciun viitor", a afirmat Dmitri Medvedev, adăugând că Havana "este un partener economic important al Rusiei în America Latină". Moscova este al treilea partener comercial al Cubei după Uniunea Europeană şi China.

Vizita premierului rus are loc într-un moment critic pentru această ţară, confruntată cu grave penurii de benzină după sancţiunile Statelor Unite contra navelor transportând petrol din Venezuela, principalul său furnizor de ţiţei brut.

Washingtonul acuză Havana că sprijină militar guvernul venezuelan al lui Nicolas Maduro.

Cozi de mai multe ore au blocat benzinăriile în ultimele săptămâni. Frecvenţa autobuzelor şi trenurilor a fost redusă, instalaţiile de aer condiţionat au fost oprite în întreprinderile de stat şi numeroşi funcţionari au fost îndemnaţi să rămână acasă.

Comentarii