Mecanismul de Redresare și Reziliență a trecut de Comisiile Parlamentului European

Mecanismul de Redresare și Reziliență în valoare totală de 672,5 miliarde euro a fost adoptat cu majoritate de voturi în Comisiile ECON-BUGD ale Parlamentului European. Urmează negocierile cu Consiliul Europei și Comisia Europeană.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 10.11.2020 - 10:23

Comisiile ECON-BUGD ale Parlamentului European au adoptat luni seară Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru combaterea efectelor pandemiei de coronavirus și relansare economică a statelor membre ale Uniunii Europene.

„A fost o zi cu emoţii, dar a meritat aşteptarea! Comisiile ECON-BUDG tocmai ne-au acordat votul de încredere cu o majoritate covârşitoare pe Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă! Mandatul Parlamentului European a fost oficial adoptat cu 84 de voturi din 99, mergem la negocieri cu Consiliul şi Comisia.”, a anunțat pe Facebook europarlamentarul român Dragoș Pîslaru.

Mecanismul de Redresare și Reziliență pune la dispoziție statelor membre un buget de 672,5 miliarde euro pentru atenuarea efectelor pandemiei de Covid-19 și redresarea economică post-pandemie.

Potrivit negocierilor, România va beneficia de 30 miliarde euro pentru reforme în domeniile economice și sociale. Parlamentul European a aprobat 6 piloni principali ce vizează, printre altele, proiecte pentru tineri şi copii, în linie cu Garanţia pentru Copii şi Garanţia pentru Tineret dar şi includerea sectorului privat pentru finanţare.

În cifre, propunerile adoptate de Parlamentul European presupun finanțarea cu cel puțin 269 miliarde euro a proiectelor ce vizează măsuri privind clima și biodiversitatea, minim 134,5 miliarde euro pentru măsuri digitale și cel puțin 47 miliarde euro alocate către generaţia viitoare – Next Generation (măsuri pentru tineri şi copii).

Comentarii