13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalMark Esper: Noul Secretar al Apărării al Statelor Unite

Mark Esper: Noul Secretar al Apărării al Statelor Unite

Esper, un fost soldat care a luptat în războiul din Golf din 1991 pentru ca apoi să facă lobby pentru firma de armament Raytheon, îl înlocuieşte pe Jim Mattis, care şi-a dat demisia în decembrie în urma unei dispute privind retragerea trupelor americane din Siria.

Esper se va afla la conducerea celor 1,2 milioane soldaţi, una dintre cele mai mari armate din lume, în contextul în care SUA este implicată într-o campanie de presiune maximă prin sancţiuni economice impuse Iranului, această situaţie tensionată aducând SUA şi Iranul mai aproape de o confruntare militară.

Astfel, Esper va fi o nouă voce printre consilierii de securitate ai lui Trump, cei care vor să îşi exercite influenţa în probleme precum încheierea războiului din Afganistan şi negocierile cu Turcia, care a cumpărat un sistem de rachete de la Rusia.

Trump a anunţat în iunie înlocuirea lui Patrick Shanahan la şefia Pentagonului cu adjunctul său însărcinat cu Forţele terestre Mark Esper.

Shanahan, fostul număr doi al Pentagonului, a fost ales ca secretar al Apărării interimar pentru a-i succeda în post fostului general din cadrul Corpului Puşcaşilor Marini Jim Mattis, în urma demisiei acestuia în decembrie.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...
Ultima oră
Pe aceeași temă