14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalMarea Britanie şi Elveţia semnează un acord comercial post-Brexit

Marea Britanie şi Elveţia semnează un acord comercial post-Brexit

”Elveţia este unul dintre cei mai valorişi parteneri comerciali cu care căutăm continuitatea, reprezentând schimburi comerciale de peste 32 de miliarde de lire sterline pe an”, potrivit unor fragmente publicate în avans ale discursului susţinut la Berna de ministrul britanic al Comerţului Liam Fox.

Acordul pe care Fox l-a semnat cu ministrul eleveţian al Economiei Guy Parmelin reia cea mai mare parte a acordurilor în vigoare între Marea Britanie şi Elveţia, care nu este un stat membru UE.

În cazul în care Londra părăseşte UE în baza acordului de tranziţie încheiat cu Bruxellesul, acest acord comercial britanico-elveţian urmează să intre în vigoare după perioada de tranziţie.

În cazul unui divorţ fără acord, acordul ar intra în vigoare la 30 martie, a precizat Ministerul eleveţian al Economiei.

Marea Britanie este a şasea piaţă de export a companiilor elveţiene, iar bunuri elveţiene în valoare de 11,4 miliarde de franci elveţieni au traversat Canalul Mânecii în 2017.

Cele două ţări se clasează de asemenea între primii zece investitori străini în fiecare dintre ele.

Acordul a fost încheiat la Berna la o zi după ce presa britanică a dezvăluit că premierul Theresa May intenţionează să ceară Parlamentului timp suplimentar pentru a negocia acordul cu UE.

May a suferit o înfrângere zdrobitoare în ianuarie, când Parlamentul a respins acordul retragerii, iar timpul presează odată cu apropierea Brexitului, prevăzut la 29 martie, în contextul în care regatul s-ar putea retrage din Uniune fără acord.

Elveţia a eşuat să încheie un acord economic de mare anvergură cu UE, în contextul în care Bruxellesul evită orice gest conciliator cu alte ţări odată cu apropierea Brexitul.

”Acest lucru ne va ajuta nu doar să susţinem locuri de muncă în regatul Unit, ci va servi de asemenea drept o bază solidă a consolidării relaţiei noastre comerciale cu Elveţia, în contextul în care părăsim UE”, afirmă Liam Fox citat într-un comunicat, scrie Reuters.

În ianuarie, Fix îşi exprima speranţa să prelungească aproximativ 40 de acorduri comerciale încheiate de UE cu ţări terţe la momentul divorţului.

La Londra nu s-a ajuns la vreun consens asupra modului ori oprtunităţii încheierii cu bine a retragerii.

Ministrul britanic al Brexitului Stephen Barclay urma să se întâlnească luni cu negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă