6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalMarea Britanie ofensivă în domeniul militar. Ce vrea să facă cu ogivele...

Marea Britanie ofensivă în domeniul militar. Ce vrea să facă cu ogivele nucleare

Guvernul Boris Johnson a prezentat, marţi, strategia intitulată “Marea Britanie globală în era competiţiei: Reevaluarea integrată a securităţii, apărării, dezvoltării şi politicii externe”. Documentul prezintă strategia de securitate, apărare şi politică externă până în anul 2025, ideea centrală fiind că Marea Britanie “trebuie să fie pregătită pentru o lume mai competitivă” în contextul retragerii din Uniunea Europeană (Brexit).

Strategia are patru obiective principale: menţinerea avantajului strategic prin ştiinţă şi tehnologie, configurarea ordinii internaţionale deschise a viitorului, consolidarea securităţii şi apărării pe plan intern şi la nivel internaţional şi construirea sistemelor de rezistenţă pe plan intern şi extern, inclusiv în domeniul cibernetic.

Deşi “Rusia rămâne cea mai acută ameninţare la adresa securităţii”, documentul prevede intensificarea acţiunilor Marii Britanii în zona Indo-Pacifică, “centrul de gravitaţie geopolitic şi economic”, în contextul ascensiunii Chinei.

Guvernul Boris Johnson oferă asigurări că “menţine angajamentele” în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Strategia prevede, potrivit BBC, anularea deciziei de limitare a ogivelor nucleare. Un plan din 2010 prevedea limitarea la 180 a numărului focoaselor nucleare, dar acum limita va fi stabilită la 260.

Retragerea din Uniunea Europeană (Brexit) marchează “un nou capitol în istoria noastră; Marea Britanie va fi deschisă către lume, liberă să îşi stabilească propriul drum. Puţine naţiuni sunt poziţionate mai bine pentru a naviga printre provocări, dar trebuie să ne schimbăm abordarea şi să ne adaptăm noii lumi care se conturează în jurul nostru. Societăţile deschise şi democratice precum Marea Britanie trebuie să demonstreze că sunt pregătite pentru o lume mai competitivă”, a afirmat premierul Boris Johnson, potrivit publicaţiei Herald Scotland.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă