Marea Britanie: O adevărată operă de artă evaluată greşit

Un tablou făcut de celebrul pictor Thomas Lawrence a fost evaluat greşit în Marea Britanie, fiind atribuit unei artiste mai puţîn cunoscute. Valoarea acestuia era de fapt de 60 de ori mai mare decât evaluarea iniţială, conform BBC.

Share

Lorand Stoica 0 comentarii

02.08.2019 - 17:45

O investigaţie a programului TV ''Fake Or Fortune?'' al BBC One a dezvăluit că tabloul este de fapt o operă timpurie realizată de Sir Thomas Lawrence, un important pictor portretist de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea. 

Episodul urmăreşte călătoria lui Hugh şi Mirabel Cecil, care au dorit să afle mai multe despre portretul unui strămoş îndepărtat al lui Hugh, Peniston Lamb al II-lea. Familia a crezut multă vreme că tabloul a fost pictat de Cosway, însă gazda ''Fake Or Fortune?'', Philip Mould, a bănuit este realizat de Sir Thomas, unul dintre artiştii săi preferaţi, imediat ce l-a văzut.

''Avea toate semnele unui tablou al marelui Thomas Lawrence , însă dovezile au venit mai târziu. Utilizarea ştiinţei pentru a arunca o privire pe pânză, în regiunea de imediat de sub peruca personajului, la freneticele urme lăsate de pensula lui Lawrence, a fost o revelaţie. Este într-adevăr o descoperire emoţionantă a echipei şi cea mai strălucitoare descoperire a noastră în cele peste 30 de episoade ale 'Fake sau Fortune?''', a declarat Philip Mould.

Cât valorează tabloul
 

În urma cercetărilor s-a ajuns la concluzia că tabloul datează în jurul anului 1790. După ce a aflat despre adevărata valoare a portretului, familia Cecil s-a declarat şocată, însă Mirabel şi-a exprimat speranţa că opera va rămâne în familie.

Opera redescoperită, care a fost trecută de la o generaţie la alta în familia Cecil, a fost estimată la 500.000 de lire.

Comentarii