4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalMarea Britanie: Interviul cu cei doi ruși acuzați în cazul Skripal, „profund...

Marea Britanie: Interviul cu cei doi ruși acuzați în cazul Skripal, „profund ofensator”

„Minciunile şi fantezii fabricate în acest interviu acordat unei televiziuni publice ruse sunt o insultă la adresa inteligenţei publicului. Mai mult, ele sunt profund ofensatoare pentru victimele acestui atac şi pentru cei apropiaţi lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May.

„Poliţia a prezentat foarte clar dovezi împotriva celor doi. Ei sunt daţi în urmărire şi am luat toate măsurile necesare pentru a ne asigura că sunt reţinuţi şi aduşi în faţa justiţiei în Marea Britanie dacă vor mai pune vreodată piciorul în afara Rusiei”, a mai spus el.

„O armă chimică ilegală a fost folosită pe străzile ţării noastre. Patru persoane au fost grav bolnave, o femeie nevinovată a murit. Rusia răspunde cu dispreţ”, a mai spus oficialul britanic.

Declaraţiile purtătorului de cuvânt al premierului Theresa May survin după difuzarea joi de către canalul de televiziune public rus Russia Today a unui interviu realizat cu cei doi ruşi acuzaţi de Marea Britanie că au încercat să-l otrăvească pe fostul spion rus Serghei Skripal în martie la Salisbury (sud-vestul Angliei).

Bărbaţii intervievaţi – care seamănă cu cei doi suspecţi ale căror fotografii au fost difuzate de Marea Britanie – au declarat că au dorit să „viziteze catedrala din Salisbury”. Totodată, ei au confirmat că se numesc Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, aşa cum indicase Londra, care îi acuză că sunt agenţi ai Serviciului de informaţii militar rus (GRU).

Pe numele celor doi bărbaţi există un mandat de arestare european emis de Scotland Yard în cadrul acestei anchete.

De la început, Marea Britanie a acuzat Moscova că ar fi la originea atacului, care a provocat o gravă criză de diplomatică între Kremlin şi Occident.

Cei doi Skripal au supravieţuit atacului cu Noviciok, la fel şi poliţistul care s-a contaminat atunci când le-a venit în ajutor.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă