Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Vladimir Putin neagă că Rusia „a creat sau cercetat vreodată neurotoxina Novichok”

Marea Britanie îi va putea aresta pe spionii ruși sub legi antiteroriste

Tensiunile dintre Marea Britanie și Rusia se adâncesc, după ce Guvernul May a anunțat că ia în calcul noi măsuri punitive ca urmare a „cazului Skripal“ și a altor 14 morți suspecte ale unor azilanți ruși anti-Putin.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 15.03.2018 - 21:26

 
Kremlinul a catalogat măsurile luate de Marea Britanie împotriva Rusiei, în urma „cazului Skripal”, ca fiind „absolut iresponsabile și provocatoare”, anunțând măsuri similare „ce vor  corespunde cel mai bine intereselor Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov.

Potrivit lui Peskov, „partea rusă nu are nicio legătură cu incidentul produs la Salisbury”, unde fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost spitalizaţi, pe 4 martie, în stare critică, după ce au fost victime ale expunerii la o substanță toxică.

Anchetatorii britanici au stabilit că este vorba de o neurotoxină obținută în laboratoarele Uniunii Sovietice și care nu poate fi utilizată fără cunoștința serviciilor secrete rusești actuale.

În urma informării NATO și ONU cu privire la datele obținute din ancheta de amploare, Marea Britanie a fost susţinută de aliaţi, inclusiv de SUA și Franța, reticente la început, în condamnarea Rusiei, în cadrul unei întâlniri a Consiliului de Securitate al ONU care a avut loc miercuri noapte.

     Rusia neagă că a creat Novichok

Rusia a susţinut în CS al ONU că „nu a creat sau cercetat vreodată neurotoxina Novichok”, cea folosită în atacul asupra fostului spion rus.

Jonathan Allen, reprezentantul-adjunct permanent al Marii Britanii la ONU, a susținut că Rusia a încălcat Convenţia Armelor Chimice prin faptul că nu a făcut public programul Novichok.

„Doar acest lucru înseamnă că ar trebui să nu mai luaţi în seama ce auziţi despre posibilitatea ca alte ţări să fi moştenit această tehnologie. Aceasta nu a fost o infracţiune banală. A fost o folosire de forţă ilegală, o încălcare a Cartei ONU, care reprezintă baza ordinii internaţionale”, a subliniat Allen.

Rusia a depășit orice limită când ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, a acuzat Marea Britanie că „este posibil ca Guvernul de la Londra să fi plănuit atacul pentru a strica imaginea Rusiei înaintea Campionatului Mondial de fotbal”, ce are loc în această vară.

     Noi legi pentru apărare în fața acțiunilor ostile ale Rusiei

Alte măsuri punitive sunt pe masa de lucru a Cabinetului britanic, printre care „noi legi pentru apărare în fața acțiunilor ostile ale Rusiei”, introducerea de controale suplimentare asupra produselor ce vin din Federația Rusă, înghețarea bunurilor din Marea Britanie ale unor oficiali ruși și arestarea spionilor ruși sub legi antiteroriste.

Ministrul de Externe britanic, Boris Johnson, a sugerat că ruşii corupţi care îşi datorează averile relaţiilor cu preşedintele Vladimir Putin ar putea fi vizaţi de măsurile luate ca represalii de către Londra împotriva Rusiei.

„Ceea ce vor oamenii să vadă este ca unii dintre cei mai bogaţi oameni care sunt direct asociaţi cu Vladimir Putin, a căror avere poate fi atribuită relaţiei lor cu Vladimir Putin, să intre în atenția organismelor justiţiei și să fie aduși în fața instanțelor pentru faptele lor flagrante de corupţie”, a declarat Boris Johnson.

Ministrul britanic de Externe a reiterat faptul că dovezile privind responsabilitatea Rusiei în agresiunea asupra lui Serghei Skripal şi a fiicei sale, la 4 martie, în Salisbury, sunt copleşitoare.   

Comentarii