16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalMAREA BRITANIE ”Dragoste” cu năbădăi în Guvernul lui Johnson

MAREA BRITANIE ”Dragoste” cu năbădăi în Guvernul lui Johnson

Ațâțat fiind de acuzații că ar fi fost un ,,șobolan” (în scandalul scurgerilor din presă), pe care le-a negat, Cummings a ieșit la rampă și susține că Boris Johnson nu este apt să fie prim-ministru
 
Fostul consilier superior al primului ministru a spus că Johnson a respins inițial coronavirusul drept o „poveste de sperietură” și nu mai grav decât gripa porcină, subliniind faptul că Johnson a plecat în vacanță pe măsură ce virusul se răspândea.
 
„Există atât de multe mii de oameni minunați în această țară care ar putea oferi o conducere mai bună decât oricare dintre cei doi. ” Cu referire la Premierul Johnson și la Matt Hancock, Ministrul Sănătății.
 
Cummings a adăugat că el însuși nu ar fi trebuit să aibă un loc în „vreun guvern sensibil rațional. . . Este complet nebunesc că ar fi trebuit să fiu într-o poziție atât de înaltă, după părerea mea personală. Nu sunt un deștept ”.
 
El a adăugat: „Avem primul ministru care conduce ședințele Cobra și el le spune tuturor că este gripă porcină, nu vă faceți griji. Îl voi face pe Chris Whitty să mă injecteze în direct la TV cu coronavirus, astfel încât toată lumea să-și dea seama că nu este nimic de care să te sperii ”. Asta nu ar ajuta de fapt la planificarea serioasă. ”
Măcelărind gestionarea de către guvern a pandemiei, Cummings a spus că a existat o „serie de crize în cascadă” în casele de îngrijire „ca un efect domino care curge prin sistem”. De asemenea, el l-a atacat pe Johnson pentru că nu a impus restricții la frontieră în aprilie anul trecut, spunând că premierul „nu a dorit niciodată o politică de frontieră adecvată”.
 
„Multe persoane care ar fi trebuit testate nu au fost testate și s-au întors la case de îngrijire și apoi au infectat oamenii, apoi s-a răspândit ca un foc în interiorul caselor de îngrijire”, a adăugat el. „De asemenea, nu aveau Echipament de protecție de care aveau nevoie și nu aveau nici teste pentru personal.”
 
Reacționând la dovezile lui Cummings la întrebările prim-ministrului, Johnson a spus: „Niciuna dintre decizii nu a fost ușoară, a intra într-un blocaj este un lucru traumatic pentru un județ. În fiecare etapă am încercat să reducem la minimum pierderile de vieți omenești. ”
 
În timpul mărturiei sale, Cummings l-a atacat și pe Matt Hancock spunând că a dat asigurări false în ianuarie cu privire la pregătirile pentru pandemie și a mințit în mod repetat.
 
Cummings a spus că secretarul pentru sănătate „ar fi trebuit să fie demis pentru cel puțin 15-20 de lucruri”, inclusiv pentru că a ,,mințit pe toată lumea în mai multe rânduri, în întrunirile din camera Cabinetului dar și în cele publice”.
 
Întrebat despre cum a mințit Hancock, Cummings a spus că în vară Hancock a spus că tuturor celor care au nevoie de tratament că li s-a dat tratamentul de care au nevoie.
 
„Știa că asta era o minciună”, a spus el. „Pentru că fusese informat de primul consilier științific și de ofițerul medical principal despre primul vârf de cazuri. Și ni s-a spus în mod specific că oamenii nu au primit tratamentul pe care îl meritau. Mulți oameni au fost lăsați să moară în circumstanțe îngrozitoare ”.
 
Cummings a susținut că Hancock l-a asigurat pe Johnson în martie că oricine va fi externat din spital va fi testat pentru Covid înainte de a fi trimis înapoi la casele de îngrijire. El a spus că acest lucru s-a dovedit a fi „un nonsens complet”.
 
„Retorica guvernului a fost că am pus un scut în jurul caselor de îngrijire. Este o prostie totală. Dimpotrivă, opusul punerii unui scut în jurul lor, au trimis oameni cu Covid înapoi la casele de îngrijire ”, a spus Cummings.
 
El a mai spus că Hancock a susținut într-o ședință în camera cabinetului că Sir Simon Stevens, șeful NHS, și Rishi Sunak, cancelarul, sunt responsabili pentru problemele legate de achiziția echipamentelor de protecție.
Cummings a spus că l-a rugat pe Mark Sedwill, secretarul de cabinet de atunci, să investigheze afirmațiile lui Hancock. „Secretarul cabinetului s-a întors la mine și a spus că este complet neadevărat”, a adăugat el. „Am pierdut încrederea în onestitatea secretarului de stat în aceste întâlniri.”
 
Premierul a declarat ieri parlamentarilor că nu a auzit mărturia lui Cummings, dar a respins afirmația fostului său asistent conform căruia Hancock a fost descris ca fiind necinstit de către înalții funcționari publici.
 
Cummings și-a început apariția cerându-și scuze familiilor celor despre care a spus că au murit inutil în timpul pandemiei, spunând că guvernul a fost „dezastruos deraiat” de la standardele pe care publicul le-ar fi așteptat.
 
Cummings le-a spus parlamentarilor că în februarie guvernul „nu a fost în niciun fel pe picior de război”, cu mulți oameni – inclusiv primul ministru – în vacanță la acea vreme.
 
„O mulțime de oameni cheie au schiat la propriu”, a adăugat el, în timp ce prim-ministrul era în vacanță cu partenera sa Carrie Symonds la Checkers.
 
Cummings a spus că, pe 12 martie anul trecut, i-a trimis un mesaj prim-ministrului îndemnându-l să impună restricții care să impună persoanelor cu simptome de coronavirus să rămână acasă.
 
În mesaj, Cummings scria: „Avem mari probleme. Camera Cabinetului este un rahat terifiant – fără planuri, în totalitate în spatele ritmului. Trebuie să anunțăm astăzi, nu săptămâna viitoare dacă vă simțiți rău de răceală sau gripă, rămâneți acasă.
 
„Unii din sistem doresc să întârzie pentru că nu și-au făcut treaba. Trebuie să forțăm ritmul. Ne uităm la 100-500.000 de decese între scenarii optimiste și pesimiste. Trebuie să conduceți ședințele zilnice în camera Cabinetului, nu Cobra. “
 
Cummings a spus că întâlnirile pentru a discuta despre planuri au fost întârziate de o cerere din partea lui Donald Trump, pe atunci președintele SUA, pentru ca Marea Britanie să adere la o campanie de bombardare în Orientul Mijlociu.

Symonds, logodnica premierului Johnson, a fost, de asemenea, furioasă în legătură cu o poveste din The Times în acea zi despre câinele lor Dilyn. Cummings a spus: „Așa că am avut acest tip de situație complet nebună în care o parte a clădirii spunea că vom bombarda Irakul … iubita primului ministru se gândea complet la această poveste și cerea ca biroul de presă să se ocupe de acest aspect.”

Cummings a adăugat că pe 13 martie anul trecut Helen McNamara, pe atunci secretară adjunctă a cabinetului, a intrat în numărul 10 și a spus: „Suntem absolut nebuni. . . Cred că această țară se îndreaptă spre un dezastru. Cred că vom ucide mii de oameni. ” Ea a transmis o conversație cu Mark Sweeney, un înalt oficial la departamentul de sănătate, care i-ar fi spus: „Mi s-a spus de ani de zile că există un plan întreg pentru asta. Nu există un plan. Avem mari probleme ”.

Cummings a fost întrebat dacă intenția miniștrilor era de a permite virusului să se răspândească până când va exista imunitatea turmei. El a susținut că Sedwill(oficial din departamentul de sănătate) l-a sfătuit pe primul ministru să meargă la televizor și să explice că strategia de imunitate a turmei era ca „petrecerile de varicelă”.

Cummings a adăugat că Ben Warner, un alt consilier din Downing Street, i-a spus lui Sedwill că s-a înșelat. “Ben Warner a spus că varicela nu se răspândește exponențial și ucide sute de mii de oameni”, a spus Cummings.

El a comparat pregătirile cu un „film fără control … Era clar că ar fi trebuit să acționăm mai devreme și nu am făcut-o”.

Cummings a adăugat că sfatul inițial a fost că impunerea unui blocaj ar muta doar vârful înapoi la iarnă și ar fi mai bine să permită virusului să se răspândească vara, când NHS era mai relaxat pentru a face față.

„Evident, nimeni nu spune că au vrut ca acest lucru să se întâmple”, a spus el.
„Ideea este că a fost văzută ca o inevitabilitate. Fie vei avea imunitate de turmă până în septembrie după un singur vârf, fie vei avea imunitate de turmă până în ianuarie, cu un al doilea vârf.

„Acestea sunt singurele două opțiuni pe care le avem. Aceasta a fost întreaga logică a tuturor perturbărilor din ianuarie și februarie și începutul lunii martie ”.

Cummings, care și-a părăsit rolul la Downing Street în noiembrie, a dezvăluit că a luat în considerare demisia în martie anul trecut, când Johnson opunea rezistență la primul blocaj, însă a spus că a decis să nu o facă atunci când premierul a schimbat cursul.

„Am vorbit cu diverse persoane despre faptul că i-am spus lui [Johnson] că voi demisiona, voi susține o conferință de presă și voi spune că guvernul va ucide sute de mii de oameni, dar am reușit să trecem peste aceste lucruri”, a spus el.

Cummings a spus că Rishi Sunak, cancelarul, l-a îndemnat să nu demisioneze după ce a fost frustrat de Johnson și de departamentul de sănătate pentru că nu a avut un plan coerent pentru a se ocupa de Covid în toamnă.

„Mi-a spus în numele lui Dumnezeu, te rog, nu renunța. Adică știu că vrei, dar nu ”, a spus Cummings.

„Era doar disperat să aibe un plan care să fie coerent, iar guvernul să-l poată respecta.”

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă