5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalMarea Britanie comemorează un an de la atentatul comis pe Podul Westminster

Marea Britanie comemorează un an de la atentatul comis pe Podul Westminster

În acea zi, chiar în inima capitalei britanice, un bărbat aflat la volanul unei maşini a intrat în plin în mulţimea aflată pe Podul Westminster, înainte de a înjunghia mortal un ofiţer de poliţie în faţa Parlamentului.

Cinci persoane au fost ucise în atac. Autorul său, Khalid Masood, un cetăţean britanic în vârstă de 52 de ani convertit la islam, a fost împuşcat de poliţie. Atentatul a fost revendicat de gruparea Statul Islamic, însă Scotland Yard a declarat că nu a găsit “dovada unei legături” cu SI.

Atacul, al cărui mod de operare reaminteşte de cele comise la Nisa (82 de morţi) şi Berlin (12 morţi), se înscrie în contextul unei ameninţări teroriste puternice în Europa.

Pentru a aduce un omagiu victimelor, cuvântul cheie #LondonUnited va fi proiectat pe faţada Parlamentului şi primăria oraşului a pus la dispoziţie o “carte digitală” pentru strângerea mesajelor de solidaritate.

Parlamentarii britanici vor ţine un moment de reculegere la ora 09:33 GMT. Ora corespunde numărului 933, cel al ofiţerului de poliţie Keith Palmer, ucis în atac şi decorat postmortem cu Medalia George, oferită pentru o acţiune eroică.

“A fost un atac dezgustător şi lipsit de sens pe străzile capitalei noastre”, a declarat miercuri premierul Theresa May.

“Dar ceea ce îmi amintesc mai mult este curajul excepţional al serviciilor noastre de poliţie şi de securitate, care şi-au riscat viaţa pentru a ne proteja”, a adăugat ea.

Guvernul le-a cerut britanicilor să rămână vigilenţi, în timp ce nivelul de alertă teroristă este în continuare “grav”, care corespunde unei ameninţări “foarte probabile” de atentat terorist.

În octombrie anul trecut, Andrew Parker, şeful MI5, serviciul britanic de informaţii, a subliniat că ritmul şi amploarea proiectelor teroriste s-au accelerat dramatic în Regatul Unit. “Pe lângă cele pe care le monitorizăm astăzi, riscul poate veni şi de la persoanele revenite din Irak şi Siria”, a spus el.

Atentatul de pe podul Westminster a fost urmat de cele comise la Manchester pe 22 mai (22 de morţi), pe London Bridge la 3 iunie (8 morţi) şi la staţia de metrou Parsons Green din Londra la 15 septembrie (30 răniţi), toate revendicate de Statul Islamic.

În noaptea de 18 spre 19 iunie la Londra, un vehicul a intrat într-o mulţime de credincioşi care ieşeau din moscheea din Finsbury Park, omorând o persoană. Autorul a declarat că a acţionat din ură faţă de musulmani, informează AGERPRES.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă