15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalMarea Britanie a expulzat 23 de spioni ruși și a informat NATO...

Marea Britanie a expulzat 23 de spioni ruși și a informat NATO în „cazul Skripal”

Conform Convenției de la Viena, Marea Britanie îi expulzează pe cei 23 catalogați ca „agenţi de informaţii care nu şi-au declarat statutul”, se precizează în comunicat. Aceștia au la dispoziţie o săptămână pentru a părăsi ţara.

În plus, Theresa May a anunţat că Guvernul britanic nu va trimite niciun reprezentant oficial la Cupa Mondială de Fotbal Rusia 2018.

Guvernul britanic a informat, miercuri, Consiliul Nord-Atlantic în privinţa otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în oraşul englez Salisbury, potrivit unui comunicat al NATO.

NATO a reiterat faptul că este nepermisă dezvoltarea, folosirea şi transferarea armelor chimice, în baza Convenţiei privind Armele Chimice, semnată în 1997.

Ministerul de Externe de la Londra a anunţat că Marea Britanie a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta măsuri în legătură cu otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.

Potrivit unor surse din cadrul ONU, Consiliul de Securitate se va întruni în cursul zilei de miercuri la New York.

    O altă moarte suspectă

În plină criză diplomatică între Londra şi Moscova după otrăvirea fostului  spion Serghei Skripal, un alt exilat rus a fost descoperit mort la domiciliul său londonez, în circumstanţe inexplicabile.

Poliţia britanică antitero a deschis o anchetă pentru elucidarea morţii lui Nikolai Gluşkov, om de afaceri şi prieten cu Boris Berezovski, oligarhul cu influenţă la Kremlin înainte de a intra în coliziune cu Vladimir Putin şi care a murit în 2013 în condiții neelucidate. Atunci, nu s-a stabilit dacă a fost sinucidere sau crimă.

Nici cauza morţii lui Gluşkov nu este clară, a precizat Scotland Yard,  care a deschis o anchetă. Moartea lui Gluşkov intervine pe fondul tensiunilor dintre Marea Britanie şi Rusia, accentuate după otrăvirea ex-spionului rus Skripal şi a fiicei lui, Iulia, la Salisbury, cu un puternic agent neurotoxic de proveniență rusească, din timpul Războiului Rece.

    14 dosare redeschise

Poliţia şi serviciile secrete britanice au decis reexaminarea dosarelor  privind decesele suspecte din ultimii ani în Marea Britanie, 14 persoane din comunitatea ruşilor exilaţi, inclusiv Boris Berezovski.

Reportajele din media britanică şi rusă au relatat că Gluşkov, 68 ani, a fost găsit mort la domiciliul său din New Malden, în sud-estul Londrei, de către familie şi amici, prezentând urme de strangulare.

 În anii 1990, Gluşkov a lucrat pentru compania aeriană naţională Aeroflot şi pentru societatea auto LogoVAZ a lui Berezovski. În 1999, când Berezovski s-a certat cu Putin şi s-a refugiat în Marea Britanie, Gluşkov a fost acuzat de spălare de bani şi fraudă şi a executat cinci ani de detenţie, fiind eliberat în 2006. În ultimii ani a locuit la Londra, unde a obţinut azil politic.

După moartea lui Berezovski, nemulţumit de rezultatul anchetei, ce stabilise că a fost sinucidere, Gluşkov a continuat să ancheteze asupra circumstanţele morţii oligarhului. Atunci, declara că este sigur că „Boris a fost ucis” şi că „au avut loc prea multe morţi în rândul emigranţilor ruşi”.

Ministrul britanic de Interne, Amber Rudd, a anunţat redeschiderea dosarelor pentru risipirea suspiciunilor asupra morţii lui Boris Berezovski şi a altor 13 persoane, refugiate în Marea Britanie de teama represaliilor regimului Putin.

    Iritare la Moscova

Premierul Theresa May a somat Moscova să „clarifice afacerea Skripal”, atacul contra fostului spion GRU fiind considerat „un atac împotriva Marii Britanii”.  

May a acuzat Rusia că se află în spatele tentativei de crimă folosind cuvinte dure şi a dat un ultimatum – care a expirat marţi la miezul nopţii – pentru  a explica modul în care un agent neurotoxic de fabricaţie rusească a fost utilizat într-un oraş britanic sau să facă faţă consecințelor.

Ministerul rus de Externe l-a convocat marţi pe ambasadorul britanic pentru a-i înmâna o notă de protest faţă de aceste acuzaţii calificate ca fiind „fără fundament”.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat că „Rusia este nevinovată şi gata să coopereze” în cazul Skripal „dacă Regatul Unit îşi respectă obligaţiile internaţionale” şi a definit cazul Skripal o „provocare internaţională colosală”.

El a prevenit Londra că media britanică nu va mai fi autorizată să lucreze în Rusia dacă britanicii închid „Russia Today” (canal susţinut de Kremlin)  în Marea Britanie, iar agenţiile guvernamentale rusești pregătesc o serie de măsuri de represalii în cazul în care Guvernul May va lansa noi sancţiuni antirusești.

Bruxellesul a luat poziţie precizând că „afacerea Skripal priveşte ansamblul UE, nu numai Marea Britanie”. Potrivit lui Timmermans, „dacă gazul neurotoxic a fost utilizat contra civililor într-unul din statele noastre membre, problema este o responsabilitate colectivă europeană”.

Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă