Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Malta, condamnată de Curtea de Justiție a UE, pentru capturarea păsărilor sălbatice

Justiţia europeană a condamnat Malta pentru instaurarea unui regim derogatoriu care permite capturarea, cu ajutorul plaselor, a şapte specii de păsări sălbatice - punând astfel capăt unui litigiu de durată între UE şi aceasta mică ţară mediteraneeană.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 21.06.2018 - 18:25

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene susţine că statul insular nu a respectat directiva privind conservarea păsărilor sălbatice, care nu permite derogări decât "dacă nu există o altă soluţie satisfăcătoare pentru a permite, în condiţii strict controlate şi într-o manieră selectivă, capturarea, detenţia sau orice altă exploatare judicioasă a anumitor păsări, în număr mic", se explică într-un comunicat.

Or Malta nu a reuşit să îndeplinească niciuna dintre condiţii pentru a-şi justifica regimul excepţional.

Pe baza unui studiu realizat de ONG-ul "BirdLife Malta" din 2007, Curtea consideră că aceste capturări s-au intensificat într-o asemenea măsură, încât "doar o mână de exemplare din fiecare specie comună de fringilide a ajuns să se reproducă în mod constant pe insulă".

Curtea critică, de asemenea, caracterul neselectiv al metodei prinderii, cu ajutorul plaselor tradiţionale, precum şi controlarea deficitară a celor care deţin licenţe de capturare a păsărilor.

Familia fringilidelor conţine mai multe specii comune, cum ar fi cinteza, scatiul şi sticletele.

De câţiva ani, Malta a fost în conflict cu Bruxelles-ul pe tema acestor capturi. Practica este considerata crudă de către detractorii săi, mai ales că păsările sunt ucise înaintea sezonului de reproducere - însă este apărată cu înverşunare în Malta, unde este considerată un obicei naţional.

Numeroşi apărători ai mediului, printre care romancierul şi eseistul american Jonathan Franzen, critică de multă vreme vânarea păsărilor migratoare în Malta şi în bazinul mediteranean. 

Comentarii

loading...