4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalMajoritatea scoţienilor ar vota pentru independenţă

Majoritatea scoţienilor ar vota pentru independenţă

Sondajul, prima anchetă sociologică de amploare pe acest subiect după martie 2017, arată că 46% dintre cei 1.019 scoţieni chestionaţi ar vota pentru independenţă şi 43% împotriva acesteia.

Dacă nu sunt luate în considerare persoanele care nu ar merge la vot şi cele care au răspuns că nu ştiu cum ar vota, atunci proporţia celor favorabili independenţei Scoţiei ar spori la 52%, iar a celor care sunt împotrivă la 48%.

”În urma vizitei premierului Boris Johnson la Edinburgh, săptămâna trecută, am efectuat un sondaj în rândul scoţienilor pentru a măsura sprijinul pentru un al doilea referendum privind independenţa”, a explicat Michael Ashcroft, care s-a opus alegerii lui Johnson la conducerea Partidului Conservator.

În primul referendum, organizat în 2014, scoţienii au respins independenţa cu 55% din voturi, dar de atunci divergenţele de opinie privind Brexitul au tensionat relaţiilor Scoţiei cu Londra.

La referendumul din iunie 2016 privind apartenenţa la Uniunea Europeană, 52% din electoratul Regatului Unit s-a pronunţat pentru ieşirea din blocul comunitar. Componentele Regatului Unit au votat însă diferit: în timp ce Anglia şi Ţara Galilor au votat pentru părăsirea UE, Scoţia şi Irlanda de Nord s-au pronunţat pentru rămânerea în UE.

Partidul Naţional Scoţian, care conduce guvernul delegat de la Edinburgh, susţine că un al doilea referendum privind independenţa ar fi justificat întrucât Scoţia este scoasă din Uniunea Europeană împotriva propriei voinţe.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă