Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Majoritatea locuitorilor Chişinăului susțin Unirea

Locuitorii Chişinăului sunt favorabili Unirii cu România, arată un sondaj de opinie realizat de Centrul Social-Politic European, dat publicităţii miercuri.

Share

Rl online 0 comentarii

25.04.2018 - 15:23

Centrul Social-Politic European a anunţat efectuarea unui amplu studiu sociologic care are ca temă de cercetare Unirea Republicii Moldova cu România. În primă etapă, locuitorii municipiului Chişinău au fost întrebaţi dacă ei 'personal ar vota pentru unirea cu România?', aceştia având posibilitatea să răspundă cu 'DA' sau 'NU'.

Astfel, 55 la sută dintre respondenţi au răspuns 'DA' când au fost întrebaţi dacă doresc pentru Unirea cu România, şi 45 la sută au spus 'NU'.

Sondajul a fost efectuat în municipiul Chişinău în perioada 1-19 aprilie, în cadrul cercetării fiind chestionaţi 79.741 de respondenţi cu vârste peste 18 ani din capitala Republicii Moldova. Rezultatele cercetării au o marjă de eroare de 3%.

Chestionarea a avut loc pe trei platforme, răspunsurile fiind primite în proporţie de 45,62% de la respondenţi chestionaţi la domiciliu, de 45,33% pe platforma online www.decid.md şi de 9,05% în corturile instalate în raza municipiului.

Analiza vârstei respondenţilor arată în felul următor: 29% sunt persoane cu vârste cuprinse între 18-29 de ani, 34% au între 30-49 de ani, 32% sunt persoane ce au 50-69 de ani, iar 5% au indicat o vârsta de peste 70 de ani.

În proporţie de 79% respondenţii au utilizat limba română la completarea chestionarului, iar 21% limba rusă. Vorbitorii de română s-au pronunţat în proporţie de 62% pentru Unirea cu România, iar 38% au răspuns "NU" la întrebarea din chestionar. Respondenţii vorbitori de limbă rusă s-au arătat în proporţie de 69 la sută împotriva Unirii cu România, dar 31 la sută dintre ei s-au arătat favorabili Unirii cu România.

Totodată, 51% dintre respondenţi sunt femei, iar 49% bărbaţi. Dintre răspunsurile colectate de la persoanele de sex masculin, 56% au fost pentru Unirea cu România, iar 44% împotrivă. Răspunsurile persoanelor de sex feminin au fost favorabile în proporţie de 54%, iar 46% defavorabile Unirii cu România.

Analiza datelor pe sectoarele Chişinăului oferă mici diferenţe, cele mai favorabile unirii fiind sectorul Râşcani şi Ciocana, cu 62% şi respectiv 57% în favoarea Unirii, precum şi suburbiile Chişinău, cu 61% dintre respondenţi favorabili Unirii şi doar 39% care au răspuns 'NU'.

Comentarii