27 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeInternaționalMaia Sandu îi pregătește cătușele lui Putin: „Va fi arestat dacă intră...

Maia Sandu îi pregătește cătușele lui Putin: „Va fi arestat dacă intră pe teritoriul Republicii Moldova”

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că va ordona arestarea liderului rus Vladimir Putin pentru crime de război dacă acesta va pune piciorul pe teritoriul republicii, în baza mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internaţională.

Întrebată la postul de televiziune Euronews România dacă Putin poate fi arestat în Republica Moldova, Maia Sandu a răspuns răspicat: „Da. Republica Moldova a semnat acordul privind Curtea Penală Internaţională şi Republica Moldova va respecta decizia instanţelor”.

În acest moment nu există risc de invazie militară pentru Republica Moldova, „graţie Ucrainei care ţine armata rusă departe de graniţele noastre”, a subliniat în acelaşi interviu Maia Sandu.

Maia Sandu, care a preluat mandatul în 2020 după ce l-a învins la urne pe aliatul prorus al lui Putin, Igor Dodon, acuză Rusia că încearcă să destabilizeze situaţia din fosta republică sovietică.

„Dar ne confruntăm cu tentative din partea Rusiei de destabilizare a republicii noastre. Din fericire, instituţiile noastre au reuşit să apere republica, iar noi devenim tot mai rezistenţi”, a spus ea.

Vladimir Putin a vizitat Republica Moldova de două ori, o dată în 2002, în calitate de preşedinte, şi din nou în 2008, în calitate de prim-ministru. În ambele dăţi pentru a participa la reuniuni ale Comunităţii Statelor Independente (CSI).

CPI îl consideră pe Putin, dar şi pe comisarul său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, „prezumtiv responsabili” pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni, denunţată în numeroase rânduri de autorităţile de la Kiev.

Din acest motiv, Putin nu mai poate călători liber în străinătate, dat fiind faptul că 123 de ţări au semnat Statutul de la Roma, iar alte 30 l-au semnat, dar nu l-au ratificat. 

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

George Simion, gonit de la Festivalul Micului de “AUR”

Liderul AUR a fost gonit de la festivalul micului de... aur! Un grup de tineri revoltați de prezența membrilor partidului extremist, în frunte...

Slovacia va avea un guvern de stânga condus de Robert Fico. El a promis în campania electorală că va stopa ajutorul pentru Ucraina

Partidul populist, de stânga, Smer SD, condus de fostul premier Robert Fico, a câștigat alegerile parlamentare care s-au desfășurat sâmbătă, 30 noiembrie 2023, în...

Reafirm angajamentul nostru de susținere și promovare a politicilor menite să sprijine seniorii României

„Celebrăm astăzi Ziua internaţională a persoanelor vârstnice, un prilej pentru recunoştinţă şi gânduri bune, de sănătate, linişte şi putere, către generaţiile care au...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies