10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalMai multe țări susțin o anchetă independentă privind atacul din Gaza

Mai multe țări susțin o anchetă independentă privind atacul din Gaza

Reacțiile apar, după ce Statele Unite au blocat luni adoptarea unui comunicat al Consiliului de Securitate al ONU, cerând o anchetă independentă, informează France Presse. “Regatul Unit doreşte o anchetă independentă asupra a ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Alistair Burt, secretar de stat pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, în timpul unei reuniuni în parlamentul britanic.

Aproape 60 de palestinieni au fost ucişi luni şi 2.400 răniţi de tirurile soldaţilor israelieni în Fâşia Gaza în ciocnirile şi manifestaţiile în masă împotriva inaugurării Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim, o promisiune a preşedintelui american Donald Trump. “Noi regretăm profund amploarea recurgerii la gloanţe reale ieri”, a spus Burt, estimând că este “urgentă relansarea procesului de pace” în regiune.

“Toate circumstanţele în regiune pot constitui o oportunitate, chiar şi tragediile ca cele de ieri ar trebui să servească mai degrabă ca rampă de lansare a păcii decât să alimenteze noi confruntări”, a mai estimat el.

Secretarul de stat a criticat de asemenea mişcarea islamistă Hamas, care controlează Gaza şi este considerată o “organizaţie teroristă” de Marea Britanie, pentru “presiunea” exercitată asupra populaţiei pentru a-şi atinge scopurile.

Guvernul german, prin vocea purtătorului de cuvânt Steffen Seibert, s-a declarat marţi favorabil deschiderii unei anchete independente privind evenimentele din Fâşia Gaza, făcând Hamas responsabilă pentru ciocnirile sângeroase.

Şi guvernul irlandez a cerut o “anchetă internaţională independentă (…) condusă de ONU” asupra acestor violenţe soldate cu victime şi l-a convocat pe ambasadorul Israelului la Dublin pentru a-şi exprima “stupoarea” şi “consternarea faţă de numărul de morţi şi răniţi”.

Liga Arabă a cerut procurorului Curţii Penale Internaţionale (ICC) să deschidă cu promptitudine o investigaţie asupra “crimelor ocupaţiei israeliene” împotriva palestinienilor.

Cele mai citite

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

Șapte răniți după un accident de circulație pe DN 7, la ieşirea din Deva spre Arad

Şapte persoane care se aflau într-un microbuz au fost rănite într-un accident de circulaţie care a avut loc marţi seara pe DN 7, la...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...
Ultima oră
Pe aceeași temă