10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalMAE: România și Ucraina negociază pentru a garanta dreptul românilor să învețe...

MAE: România și Ucraina negociază pentru a garanta dreptul românilor să învețe în limba maternă

Acest protocol ar urma să garanteze dreptul membrilor comunităţii româneşti din Ucraina de a învăţa în limba maternă.

Şeful diplomaţiei române, Teodor Meleșcanu, a anunţat, la finalul întrevederii cu omologul său ucrainean, că România îşi va menţine îngrijorarea faţă de Legea educaţiei din Ucraina “până se va găsi o soluţie realistă”, subliniind că actul normativ adoptat de Parlamentul de la Kiev “are un impact negativ asupra dreptului la educaţie în limba maternă pentru persoanele care aparţin minorităţii române”.

“Am convenit împreună cu domnul Klimkin să deschidem şi să închidem cât mai rapid negocierile pentru elaborarea unui document comun de colaborare, un protocol referitor la temele legate de aplicarea Legii Educaţiei şi mai ales de dezvoltarea ulterioare a legislaţiei secundare”, a afirmat ministrul Meleşcanu.

Acesta a subliniat că România poate fi pentru Ucraina un model de respectare a drepturilor minorităţilor, în special a drepturilor de învăţare în limba maternă.

“România este pregătită, totodată, să împărtăşească din experienţa pe care o are în ceea ce priveşte învăţământul în limba maternă în paralel cu asigurarea cunoaşterii limbii române, care este limbă oficială. Vreau să vă asigur că experienţa noastră demonstrează că este posibil ca ambele obiective să fie atinse în acelaşi timp, prin măsuri echilibrate şi realiste. Pe de o parte, cunoaşterea limbii de stat, ca şi educaţia în limba minorităţilor naţionale”, a adăugat Meleşcanu.

La discuţiile dintre miniştrii de Externe au participat şi miniştrii Educaţiei din cele două ţări, Liviu Pop şi Lilia Grinevici.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă