30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalMAE: Încălcarea de către Rusia a Tratatului INF prezintă riscuri semnificative

MAE: Încălcarea de către Rusia a Tratatului INF prezintă riscuri semnificative

“Suntem alături de SUA şi de poziţia comună a NATO: încălcarea materială de către Rusia a Tratatului INF prezintă riscuri semnificative pentru securitatea euroatlantică. Autorităţile ruse ar trebui să ia măsuri să se întoarcă la încadrarea completă şi verificabilă în condiţiile tratatului, în următoarele şase luni”, precizează MAE român.

NATO şi-a exprimat sprijinul vineri pentru retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) semnat în 1987 cu Rusia, cerând Moscovei să revină în termen de şase luni la “respectarea deplină şi verificabilă” a obligaţiilor sale în materie de dezarmare, relatează AFP.

“Aliaţii sprijină pe deplin acest demers”, a declarat NATO într-un comunicat, publicat imediat după anunţul SUA referitor la retragerea sa din acest tratat crucial.

Dacă Rusia “nu-şi onorează obligaţiile în baza Tratatului INF (…) de a reveni la respectarea deplină şi verificabilă înainte ca retragerea SUA să aibă efect, în şase luni, Moscova va purta întreaga responsabilitate pentru dispariţia tratatului”, a apreciat Alianţa Nord-Atlantică.

“Continuăm să ne dorim o relaţie constructivă cu Rusia, atunci când acţiunile acesteia din urmă o vor permite”, a transmis organizaţia în comunicat.

Statele Unite au anunţat vineri retragerea începând de sâmbătă din Tratatul INF semnat în 1987 cu Rusia, pe care o acuză că a încălcat acest acord.

“De mâine SUA îşi vor suspenda obligaţiile din cadrul Tratatului INF şi vor începe procesul de retragere”, care “se va încheia în şase luni, cu excepţia cazului în care Rusia îşi respectă obligaţiile, distrugându-şi toate rachetele, lansatoarele şi echipamentele care încalcă acest document”, a informat preşedintele american Donald Trump, într-un comunicat.

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat pe 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan, interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km şi a pus capăt crizei rachetelor declanşate în 1980 prin desfăşurarea de rachete sovietice SS-20 cu focoase nucleare ce erau îndreptate către capitale occidentale.

Cele mai citite

Partidul Democrat din Italia lansează un manifest pentru alegerile europene

Opoziția italiană încearcă din răsputeri să se impună într-un ciclu electoral în care partidele de dreapta aflate la putere în țară speră să obțină...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă