9.1 C
București
joi, 23 martie 2023
AcasăInternaționalMacron spune că Franța nu va riposta cu arme nucleare asupra Rusiei...

Macron spune că Franța nu va riposta cu arme nucleare asupra Rusiei dacă aceasta le va folosi în Ucraina

Emmanuel Macron, președintele Franței, a transmis, joi, că Franța nu va folosi arme nucleare împotriva Rusiei, în cazul în care Vladimir Putin va ordona un atac nuclear în Ucraina.

„Doctrina noastră se bazează pe interesele fundamentale ale națiunii. Acestea sunt definite în mod clar și nu ar fi deloc afectate în mod direct dacă, de exemplu, ar avea loc un atac nuclear balistic în Ucraina, în regiune”, a declarat Macron în timpul unui interviu, potrivit Știrile PRO TV. Sursa citată mai anunță că este pentru prima dată când Macron a discutat în detaliu despre doctrina de descurajare nucleară a Franței în ceea ce privește Ucraina. Liderul francez a adăugat că nu este bine să se vorbească prea mult despre acest subiect.

Până în prezent, în ciuda amenințărilor sale, nu există semnale că președintele rus Vladimir Putin își mută activele nucleare.

Franţa va livra Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană

Franţa va livra Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană, a anunţat miercuri preşedintele francez, Emmanuel Macron, într-un interviu acordat canalului France 2, notează AFP, citată de Agerpres.

„Vom livra radare, sisteme şi rachete (antiaeriene) pentru a proteja (ucrainenii) de atacuri, în special pentru a-i proteja de atacurile cu drone”, a spus el, potrivit stiridiaspora.ro.

Franța nu va uza de arme nucleare contra Rusiei dacă aceasta va ataca nuclear în Ucraina, dar va livra suplimentar tunuri Caesar

Preşedintele francez a repetat, de asemenea, că Franţa are în vedere să livreze suplimentar Ucrainei tunuri Caesar.

„Am livrat 18 de la începutul războiului, lucrăm pentru a livra suplimentar şase tunuri împreună cu Danemarca”, a declarat el, explicând că aceste şase Caesar au fost iniţial destinate armatei daneze. „Încercăm să le livrăm ucrainenilor imediat”, a spus el.

Kievul a cerut aliaţilor săi să îl ajute să-şi întărească apărarea antiaeriană, după două zile de bombardament rusesc intens pe întreg teritoriul, în special asupra Kievului, care a provocat zeci de victime civile şi a distrus infrastructura.

Dacă vreţi să ne câştigaţi inimile, trimiteţi arme, este mesajul Ucrainei pentru Franţa, într-un videoclip devenit viral

Muzică de Serge Gainsbourg, şarm francez şi asfinţit de soare: armata ucraineană a dat peste cap tot codul de comunicare militară printr-un videoclip în care imploră Parisul să dea dovadă de „romantism” prin trimiterea de noi piese de artilerie Caesar, informează miercuri AFP.

Războiul nu se face cu flori, însă Kievul va avea meritul că a încercat. Clipul difuzat pe contul de Twitter al Ministerului Apărării ucrainean este, fără îndoială, versiunea cea mai originală a tuturor solicitărilor Kievului de a spori ajutorul militar occidental în lupta sa împotriva Rusiei, remarcă France Presse.

„Gesturile romantice iau diverse forme”, se poate citi în acest clip, în timp ce se derulează imagini cu trandafiri, ciocolată, apusuri pe malul Senei, cu Turnul Eiffel pe fundal, şi chiar cu doi îndrăgostiţi îmbrăţişaţi.

„Însă dacă vreţi cu adevărat să ne câştigaţi inimile, nimic nu se compară cu artileria de 155 de mm autopropulsată şi extrem de mobilă”, continuă acest film de 41 de secunde, pe imagini cu tunuri Caesar şi având ca fond sonor extrem de eroticul „Je t’aime moi non plus” al lui Serge Gainsburg şi Jane Birkin.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a confirmat săptămâna trecută că Parisul intenţionează să trimită Ucrainei alte şase tunuri Caesar, în plus faţă de cele 18 deja livrate. Aceste tunuri, vârf de gamă al artileriei franceze, au o rază de acţiune de 40 de kilometri.

„Merci beaucoup, France”, conchide clipul, în franceză în text, cu fotografii ale preşedinţilor francez şi ucrainean, înainte de a continua în engleză: „Trimiteţi mai multe vă rugăm”.

Clipul video, devenit viral pe reţelele sociale, este difuzat cu aceste câteva cuvinte: „Sophie Marceau…. Isabelle Adjani… Brigitte Bardot…. Emmanuel Macron!… şi (tunurile) CAESAR!”.

NATO se poziționează dur contra Rusiei după ultimele bombardamene asupra Ucrainei

NATO ia măsuri drastice împotriva Rusiei după ultimele bombardamente sângeroase asupra Ucrainei.
Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit şi cu Zelensky şi l-a asigurat de sprijinul din partea Berlinului şi a altor ţări G7, a confirmat un oficial guvernamental german.

Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit şi cu Zelensky şi l-a asigurat de sprijinul din partea Berlinului şi a altor ţări G7, a confirmat un oficial guvernamental german. Ministrul polonez de externe Zbigniew Rau a numit loviturile cu rachete „un act de barbarie şi o crimă de război”, adăugând: „Rusia nu poate câştiga acest război. Vă stăm în spatele vostru, Ucraina!”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

O vilă istorică Beaux-Arts din centrul Capitalei se vinde cu patru milioane de euro

Un „hotel particulier” splendid de 1.000 mp situat în inima capitalei se vinde cu patru milioane de euro pe Storia.ro, platforma de imobiliare cu cele mai multe...

Rishi a plătit 432.493 de lire sterline impozit, de 11 ori mai mult decât salariul mediu

Prim-ministrul Rishi Sunak și-a publicat mult așteptatele declarații fiscale personale din Marea Britanie, care arată că a plătit peste 1.000.000 de lire sterline în...

Zelenski va lua parte prin videoconferinţă la summitul Grupului G7 de la Hiroshima

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a anunţat marţi seară, cu ocazia întâlnirii cu premierul Japoniei, Fumio Kishida, că în luna mai va participa prin videoconferință...
Ultima oră
Pe aceeași temă